Càritas Andorrana i Càritas Diocesana d’Urgell han signat avui a Andorra la Vella un conveni per donar sortida a l’excedent de roba del rober del Principat, que a partir d’ara gestionarà l’empresa d’inserció laboral de persones amb risc d’exclusió social de la Seu d’Urgell, Nougrapats.

En concret, a Andorra es van recollir l’any passat 72 tones de tèxtil, un 32% de les quals van anar a les botigues de Càritas, un 13% va quedar per emmagatzemar i la resta es va exportar. Fins ara, l’exportació es feia cada trimestre i ara es farà cada setmana. 

Tot i aquest excedent, la presidenta de Càritas Andorrana, Anna Maria Villas, ha fet una crida perquè la gent continuï donant, perquè “aquest projecte, a part de ser social, és mediambiental”, ja que “si la roba que no portem, la llencem a les escombraries i es crema, és un dels contaminants més grans que hi ha, junt amb el querosè dels avions”, ha assegurat.

Un dels motius que explica aquest excedent de roba és perquè actualment la roba no és molt cara i la gent se la canvia més sovint que abans, tot i que això no impedeix que encara hi hagi necessitat. De fet, segons Villas, “sí que hi ha necessitat, però hi ha més excedent que necessitat”, ha precisat.

L’augment de roba que rebrà Nougrapats farà créixer la plantilla, ja que es crearan més llocs de treball per a persones amb risc d’exclusió social, segons el criteri de Serveis Socials. Només durant l’any 2023, va gestionar 450 tones de residu tèxtil, donant-li una segona vida a través del reciclatge i la reutilització. “Hem convertit la roba en un recurs per a la inserció laboral”, ha afirmat el director de Càritas Diocesana d’Urgell, Josep Casanova.

“La política és que és com una empresa qualsevol, hi ha una disciplina, i si cal posem la gent al carrer –ha explicat–, perquè el que volem és que la gent surti preparada per anar a una empresa ordinària”. En deu anys d’existència, assegura que la majoria de gent que ha passat per l’empresa treballa actualment, amb alguna excepció, perquè alguns perfils són complicats. “És una gestió complexa amb molts equilibris”, ha puntualitzat.

Pel que fa a Càritas Andorrana, té dues dates assenyalades al calendari: el sopar solidari del 15 de novembre i l’assemblea a AINA del dia 30, amb l’objectiu de captar més voluntaris i definir els projectes. Segons Villas, la necessitat s’ha estabilitzat i el perfil són persones amb feina però que no arriben a final de mes.