L’anunci del comitè d’empresa del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) de dimitir en bloc durant els pròxims dies no va deixar indiferent ahir la directora general del SAAS, Meritxell Cosan. D’entrada, va qualificar el comunicat d’anunci de “poc congruent” i va negar “rotundament” l’acusació de coaccions d’algunes coordinacions i comandaments de la parapública amb l’objectiu, segons el comitè, de “manipular” el personal. 

Pel que fa al nou conveni col·lectiu, sobre el qual els treballadors lamenten que “no s’ha avançat”, Cosan va contestar que els membres del comitè no s’han presentat a les reunions que s’han fet des del novembre. “Ho entenc perquè tenen el problema de la reestructuració interna, però no són participatius i no han volgut treballar les propostes que ja tenen un calendari”, ja que “potser forma part de l’estratègia endarrerir la negociació per justificar una mesura de força”, va afirmar. Així, va afegir, “és una incògnita” quan se signarà, perquè “el problema és que no volen parlar de forma constructiva”, ja que “van a tot arreu a dialogar menys amb la direcció”, va denunciar la directora general del SAAS.

Sobre aquesta actitud, Cosan va assegurar que “a dins de l’hospital sembla un Barça-Madrid, però no és direcció contra treballadors, perquè el dilema per a molts empleats és si el comitè els representa, ja que alguns col·lectius no hi tenen representació, es confonen amb la Unió Sindical d’Andorra (USdA) i això genera animadversió”, perquè “hi ha una càrrega ideològica que va més enllà del mateix SAAS”.

En aquest sentit, va valorar l’acusació del comitè d’empresa segons la qual se’ls considera “radicals” i “molestos”. Segons Cosan, “no és així”, però “és percebut més com un moviment sindical que no pas representant dels seus companys, un fet que genera discrepàncies internes i per a nosaltres [la direcció] no és fàcil no saber si estem parlant amb l’USdA o el comitè”. Ara bé, va precisar, “sí que els honora haver dimitit si no tenien el vistiplau dels companys”.

Un dels punts que argumenten els representants dels treballadors per haver presentat la dimissió fa referència a l’encaix jurídic del SAAS, que segons ells “no és el correcte”, ja que el model de parapública està “desfasat”, perquè els sanitaris haurien de ser considerats funcionaris. “Aquest és un punt de conflicte entre treballadors, ja que perdrien el privilegi que suposa poder treballar a altres llocs, amb reducció de jornada, i molta gent no vol perdre aquest privilegi”, va explicar Cosan. Per exemple, segons ella, molts metges d’Urgències tenen la seva pròpia consulta i “això s’acabaria”, va alertar.

Sobre el model actual de la sanitat pública, va assegurar que és “plenament vigent”, tot i les “dificultats que planteja ser una parapública, però hem de continuar en aquest marc que ens permet ser un pèl més àgils que la Funció Pública”.

En línies generals, la dimissió del comitè d’empresa està motivada, tal com resa el comunicat fet públic la nit d’aquest dimarts, per la falta de progrés en les negociacions del conveni col·lectiu, les ingerències internes, la falta de transparència, els desacords amb la direcció, el desfasat encaix jurídic i els qüestionaments sobre la legitimitat i l’equitat de la negociació. 

Segons els treballadors, el SAAS “no pot dir que aquestes reivindicacions són noves i desproporcionades, quan són coneixedors que ja s’han fet en altres ocasions i les arrosseguem de fa anys”. El comitè d’empresa també denuncia, en el text difós, la dificultat per accedir a documents rellevants, tensions en qüestions retributives i irregularitats a la Comissió Paritària que “ens generen un sentiment de marginació i impotència”.