L’església parroquial de Sant Julià de Lòria ha acollit aquest matí la missa funeral per l’excap de Govern Òscar Ribas, que va morir divendres passat al vespre al seu domicili als 84 anys, un acte molt íntim i restringit a la família, amb la presència únicament, com a autoritats, del cap de Govern, Xavier Espot, la síndica general, Roser Suñé, i els cònsols de Sant Julià de Lòria, Josep Majoral i Mireia Codina.
Escortat per la policia, el vehicle funerari amb les despulles de qui va ser el primer cap de Govern del país i també primer cap de Govern amb la Carta Magna ja en vigor, ha arribat cinc minuts abans de les deu del matí davant de l’església de Sant Julià i Sant Germà, als voltants de la qual s'han concentrat una vintena de persones que, desafiant la pluja, han volgut donar el darrer comiat a Òscar Ribas.
El fèretre, cobert amb una bandera d’Andorra, ha estat rebut per mossèn Pepe Chisvert i sis agents del Cos de Policia, amb l’uniforme de gala, han estat els encarregats d’entrar-lo a l’interior del temple sobre les espatlles. Ja a dins, el copríncep episcopal i arquebisbe d’Urgell, Joan-Enric Vives, ha oficiat el funeral per Ribas. Un cop acabada la missa, els agents de policia han tret de nou el fèretre, i després de plegar la bandera, un dels comandaments l'ha lliurat a la vídua de l’excap de Govern. Posteriorment, la família ha seguit a peu el vehicle funerari fins al cementiri lauredià, on Ribas ha rebut sepultura.
Al final de la missa funeral, el cap de Govern ha volgut agrair a la família i l’entorn més proper de l’excap de Govern que “ens hagin fet un petit lloc i hagin permès que els cònsols de Sant Julià, la síndica i jo mateix hàgim pogut assistir en representació de tots els ciutadans i ciutadanes d’aquest país”.
Espot, que dissabte ja havia glossat la figura i trajectòria de Ribas, ha apuntat que el primer cap de Govern constitucional ha estat una persona que “ha aportat molt a aquest país, i en la qual ens hem d’emmirallar aquells qui actualment ostentem el servei públic”.
Així mateix, Espot ha destacat que Ribas ha estat una persona que “va ser visionària, que ja va propugnar la necessitat de fer tota una sèrie de reformes que vint anys després s’ha comprovat que eren necessàries”, i n'ha remarcat la “clara vocació europeista i multilateralista”.
Per tot plegat, el cap de Govern ha insistit que “hem de seguir la seva estela i els seus consells”, i tot i lamentar que Ribas ja no podrà donar més consells personalment s'ha mostrat convençut que “ja va deixar el camí traçat i per tant aquelles persones que tenim responsabilitats públiques tenim molt clar que aquelles instruccions i aquelles recomanacions que feia, són bones per a la prosperitat futura del nostre país”.
També la síndica general ha tingut un emotiu record per a Ribas. “Ha estat el comiat al polític que haurà deixat més petjada en el segle XX dins l’evolució que ha tingut el país”, ha destacat Suñé, que ha remarcat que “l’Òscar era un humanista, un gran estadista, un home d’Estat i a l’hora una persona summament generosa en compartir les seves idees i en no voler mai alliçonar, sinó ajudar a convèncer a més del treball amb les idees”. Una “pèrdua important”, ha seguit la síndica, que ha assegurat que “serà un referent per a molts de nosaltres”.
Finalment, el cònsol major lauredià ha recordat Òscar Ribas com “un home d’Estat, amb una visió de futur per al país” i com “un home que ha aportat molt tant a nivell empresarial com polític”. Majoral ha destacat que “ens deixa una gran persona” i que el decés de l’excap de Govern és “una gran pèrdua per a Sant Julià de Lòria i el Principat”.
El Govern, en un consell de ministres extraordinari dissabte, va decretar per aquest diumenge dia de dol nacional i les banderes dels edificis oficials han onejat a mig pal i ho seguiran fent fins dimarts. A més, per a tots aquells ciutadans que vulguin expressar el seu condol per la mort de Ribas i tenir un record per a l’excap de Govern, l’executiu ha habilitat un llibre de condolences a la planta baixa de l’edifici Administratiu perquè tothom qui ho vulgui pugui deixar-hi un missatge. El llibre estarà disponible demà entre les deu del matí i les dues de la tarda i entre les tres i les cinc de la tarda, mentre que dimarts ho serà de forma ininterrompuda entre les vuit del matí i les cinc de la tarda.
El polític i empresari lauredià, nascut el 26 d’octubre del 1936, va ostentar la màxima responsabilitat de l’Executiu en quatre períodes. Un primer mandat del 1982 al 1984; del 1990 al 1992, període en què es va gestar la Carta Magna; entre el 1992 i el 1993, etapa en què va pronunciar el primer discurs en català a la seu de l’ONU (28 de juliol del 1993); i el darrer període com a cap de Govern va ser el 1994.
No obstant això Ribas, llicenciat en Dret el 1959, va tenir una llarga trajectòria política, ja que va ser membre del Consell General de les Valls entre el 1972 i el 1979. L’excap de Govern va jugar un paper clau en l’aprovació de la Constitució i va ser el fundador d’Agrupament Nacional Democràtic.
En el vessant empresarial, Ribas va participar en el negoci familiar del tabac i de la banca, en què va ser president de Banca Reig i vicepresident de Banc Agrícol.
Múltiples reaccions
Un cop coneguda la notícia del decés de Ribas divendres, les primeres reaccions, a través de les xarxes socials, no es van fer esperar. El cap de Govern escrivia al seu compte a Twitter: “En la mort d’Òscar Ribas Reig, primer cap de Govern d’Andorra, em venen les paraules d’Isaac Newton: ‘Si hem pogut veure-hi més enllà és perquè ens hem enfilat a espatlles de gegants’”.
També l’excap de Govern, i ministre de Finances amb Ribas en el mandat 1990-1992, Jaume Bartumeu va expressar el seu condol per la pèrdua i va manifestar que “ens deixa un gran home d’Estat”. Les diferents formacions polítiques, així com també des dels comuns, van expressar el condol per la mort d’Òscar Ribas. I des de l’ambaixada d’Espanya es va transmetre el condol i es va mostrar la “solidaritat i afecte a la seva família, al Govern, les institucions i tot el poble andorrà”.
Les reaccions per la mort de Ribas no només van arribar de dins les nostres fronteres, l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont va recordar al seu Twitter que Ribas va ser el primer cap d’Estat que va pronunciar un discurs en català a les Nacions Unides i que “ens va fer tenir l’esperança de veure la nostra llengua respectada a les institucions internacionals”. El vicepresident de la Generalitat amb funcions de president, Pere Aragonès, va dir que Ribas que fou “un bon dirigent que va saber modernitzar Andorra i va treballar pel reconeixement del país i de la llengua catalana”.