L’Associació per a la Defensa del Jovent en Risc d’Andorra (Adjra) demana al Govern que es faci més difusió del xat de suport emocional per a joves associat al número de WhatsApp 651 651. Des de l’entitat es valora de manera molt satisfactòria la posada en marxa tant d’aquest recurs com del telèfon 177 de prevenció de les conductes suïcides, però es creu que se n’ha fer més propaganda perquè arribi a tothom, especialment als joves i les famílies, així ho exposa la presidenta de l’Adjra, Sandra Cano. 

D’altra banda, en relació encara amb el xat, consideren que s’hauria d’obrir la porta que el poguessin usar també infants per sota dels 12 anys perquè també en edats primerenques es poden trobar desbordats. A més, disposen de mòbil i accés a les xarxes per poder-ho fer, recorda Cano, i tot i que no és l’ideal s’ha d’aprofitar. És per aquest motiu que l’Adjra té la intenció de plantejar aquestes dues peticions en les pròximes taules de treball amb el ministeri de Salut.

D’altra banda, i pel que fa a la línia verda de prevenció del suïcidi, Cano explica que com a associació es tracta d’una “eina bona” a la qual poden adreçar ara a famílies que truquen a l’entitat buscant suport. En aquest sentit, remarca que el telèfon pot acompanyar persones “desesperades” per problemàtiques personals i familiars que els neguitegen i angoixen perquè no saben com sortir-se’n. “I potser la desesperació els pot portar a fer-se mal”, incideix Cano. 

Finalment, i pel que fa a les taules de treball, des de l’entitat, tot i reconèixer que les accions que s’adopten van a un ritme lent, estan disposats a participar-hi de manera activa. Valoren molt positivament que siguin transversals amb la participació dels diversos ministeris i institucions implicades. En relació amb això, Cano recorda que la idea d’implantar la línia verda va sorgir en una d’aquestes taules. I només per això ja val la pena formar-ne part. 

 

Un llibre sobre assetjament escolar
L’Adjra impulsa una campanya per finançar un llibre sobre l’assetjament escolar. L’autora serà Sylvette Lluch, una jove que el va patir en primera persona a l’escola i que està molt compromesa a sensibilitzar la societat sobre tot el que suposa que et facin bullying. La publicació recollirà diversos testimonis de persones que l’han sofert. Aquesta és una de les novetats de la iniciativa, explica Cano. S’han fixat poder recollir diners per publicar uns 600 exemplars. Voldrien tenir enllestit el llibre cap a l’estiu de l’any vinent.