El grup municipal de Compromís per Peramola busca impulsar el mesurament  dels nivells d’amoníac en l’aire que, presumeixen, podrien derivar-se de la concentració de granges de porcí al sud de la comarca, es calculen que fins a 300.000 caps de tot tipus de bestiar.  Els potencials efectes perversos per al medi ambient van sortir a la palestra al ple municipal arran de la sol·licitud presentada per a l’ampliació d’una explotació a Nuncarga, amb una previsió d’encabir-hi  4.000 porcs. 

“És un sector que ha crescut molt a la zona sud de la comarca, perquè tota una sèrie de petits ramaders s’han bolcat en un negoci que està resultant molt rendible”, degut a un sucós benefici que promet, considera el regidor socialista Toni Mas. Inversions, apunta, de 300.000 euros per cada mil caps de bestiar i que es poden arribar a amortitzar en un termini d’entre tres i set anys.  Va ser inicialment considerat com a ingressos extra per a les famílies, un complement d’activitats agroramaderes que ja realitzaven, relata, però amb els guanys previstos “s’han anat ampliant les granges i ens trobem amb situacions com la de l’ampliació demanada al municipi d’una d’aquestes explotacions inicialment petites i que ara ha estat venuda a una integradora, una macrogranja”.   
Mas denuncia que s’estaria aprofitant una legislació “laxa” amb les dejeccions de purins, per exemple, cosa que acabarà degenerant en greus problemes de contaminació, tant als aqüífers com a l’aire, raó per la qual insta que es realitzin mesuratge d’elements nocius com l’amoníac. 

Mas denuncia possibles males pràctiques per part dels gestors d’algunes explotacions, com per exemple “la falsificació d’informes ambientals, un delicte penal”, recorda, per apuntar a “estudis distorsionats sobre impacte ambiental per a obtenir permisos d’operació, incloent-hi dades errònies sobre nuclis poblacionals, gestió de purins o consum d’aigua. S’arriba a declarar que es recicla el 100% de purins en “biodigestores”, però en realitat s’aboquen en camps sense control”, recull.

L’alcalde de Peramola, Joan Puig Bellido, treu ferro a l’assumpte. “És cert que fa uns anys podia haver-hi més gent que fes el viu” amb qüestions com aquestes, admet, “però a hores d’ara enganyar no és ni de bon tros tan fàcil” com assegura el regidor de l’oposició, ni els controls són “tan laxes com ell sembla apuntar”. De fet, recorda, qui té una granja “ha de complir amb una mà de normatives” molt estrictes. 

Pel que fa al paper de l’Ajuntament en l’atorgament de permisos, recorda que fonamentalment qui té el poder de decisió són els organismes de la Generalitat amb competències sobre medi ambient, mentre que els informes que realitza el consistori “no són preceptius”. Quant a la granja a Nuncarga, recorda que s’hi van presentar nombroses al·legacions però que finalment els projectes que tiren endavant estan summament regulats. 
És cert, acaba admetent, “que hi ha qui troba la manera de passar-se, perquè a vegades està més regulada la teoria que la pràctica”, però cada dia és més complicat saltar-se la profusa normativa europea. “No és tan senzill enganyar l’Administració”, conclou.