Desnodrits, sense esterilitzar, sense rebre cap atenció veterinària durant anys. En aquestes condicions lamentables malviu una colònia de gats en el pati interior d’una comunitat de veïns de la ciutat de la Seu d’Urgell, sense que els propietaris permetin accedir els voluntaris per poder-ne tenir cura. Així ho denuncia l’entitat animalista FAADA, que insta l’Ajuntament a intervenir i reclama “un expedient sancionador” contra la comunitat. Des del consistori, el mateix alcalde, Joan Barrera, ofereix l’ajut dels serveis municipals de medi ambient per traslladar els felins a una altra ubicació on puguin viure en millors condicions. No obstant això, recorda, no tenen capacitat per actuar atès que la colònia es troba a l’interior d’una propietat privada. 

FAADA, la Fundació per a l’Assessorament i Acció en Defensa dels Animals, assegura en un comunicat de premsa haver presentat una denúncia formal davant l’Ajuntament de la Seu d’Urgell per la situació d’aquesta colònia. Segons l’entitat animalista, es tracta d’una vintena d’animals que han estat sense control durant anys i tampoc han rebut l’atenció veterinària necessària. “Vam sol·licitar la intervenció de l’Ajuntament l’abril del 2023 per esterilitzar els gats, però no hi ha hagut cap actuació urgent i eficaç per part de l’administració”, es planyen. Des del febrer, relaten, la situació dels animals ha empitjorat perquè “la comunitat de veïns va prohibir l’alimentació i l’accés al pati on es troba la colònia”. La conseqüència, afegeixen, és que  la situació dels animals s’ha agreujat “i alguns ja han mort”, indiquen, en un comunicat visible a la seva pàgina web que il·lustren amb la imatge que sembla testimoniar aquest fet. 

L’entitat recorda que els gats comunitaris estan protegits per la Llei 7/2023 de protecció dels drets i el benestar dels animals. Sol·liciten al consistori mesures urgents per esterilitzar els gats i perquè puguin rebre l’atenció veterinària necessària així com alimentació a través de personal de l’Ajuntament o voluntaris acreditats.

Al marge, reclamen que s’iniciï un expedient sancionador contra la comunitat per incompliment de la normativa de protecció animal. La fundació vol que se la reconegui com a part interessada en el procediment.

La voluntària que s’encarrega dels felins –una colònia que porta instal·lada quasi quatre dècades al mateix lloc: prou bé anava a algun negoci de la zona, per evitar les rates, recorda– explica que la situació, tot i que és ara quan surt a la llum, ha suposat un calvari des de fa un any. En aquest temps ha presentat denúncies a la policia municipal, els mossos i els jutjats, fins que s’ha adreçat a FAADA.

Per què s’ha deteriorat la convivència? La voluntària no s’ho explica. Abans, relata, podia accedir al lloc on es troben els animals gràcies a una veïna. Però després que aquesta, una dona gran, es traslladés a una residència, els problemes van començar. Ella diposita l’aigua i el menjar i algú els hi retira. “Pensen que així marxaran? Doncs és un error, no ho faran perquè no són gats de carrer”.