El programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte, que es va posar en marxa el desembre del 2022, ha detectat deu casos fins al mes de novembre. Així es desprèn de les dades facilitades pel ministeri de Salut, des d’on detallen també que fins a aquest mateix mes s’han convidat un total de 10.720 persones a participar en aquest programa de cribratge i detecció, que s’ha fet, de moment, a les parròquies de Canillo, Encamp, Ordino i part de la Massana.

Així, des de l’inici del programa, s’han fet arribar les gairebé 11.000 missives a persones d’entre 50 i 74 anys, de les quals un 24,43% (2.619) han anat al centre d’atenció primària a recollir el material per fer la mostra de femta i participar en el programa. D’aquests, la majoria, 2.227, han obtingut un resultat negatiu en el test de detecció de sang oculta en la femta i 144 positiu, als quals, fins al moment, se’ls han practicat 114 colonoscòpies, d’on s’han detectat els deu càncers de còlon i recte esmentats. Cal destacar, també, que a finals de novembre restaven pendents 25 colonoscòpies i altres cinc havien estat descartades.

El programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte s’adreça a tots els homes i dones residents al Principat d’entre 50 i 74 anys de risc mitjà i consisteix a fer-se, cada dos anys, una prova per detectar si les deposicions contenen quantitats petites de sang que no es veuen a simple vista. Cal recordar que aquest programa s’ha iniciat a les parròquies de Canillo, Encamp, Ordino i la Massana i que durant el 2024 és previst que pugui arribar a la resta de parròquies.

La prova de cribratge consisteix en la detecció de sang oculta en femta. La gent que vol participar (que ha estat convidada per carta pel ministeri de Salut), ha d’anar al centre d’atenció primària per tenir el material per poder fer la mostra de femta, recollir la mostra a casa, i retornar-la al centre perquè s’analitzi. Si aquesta prova surt negativa (no hi ha indicis de sang), el programa torna a convidar la persona al cap de dos anys perquè la repeteixi (sempre que continuï dins del paràmetre d’edat de 50 als 74 anys). En aquest sentit, cal destacar que si la persona en té 73, Salut li envia el resultat negatiu per carta i l’informen que ja no el convidaran més a participar per una qüestió d’edat i que, per tant, a partir dels 75 anys haurà de seguir les recomanacions del seu metge. En cas que la prova de detecció de sang oculta en femta sigui positiva, això indica que hi ha indicis de sang en la femta, per la qual cosa la unitat de cribratge ubicada a l’hospital truca a la persona i la cita per a la prova diagnòstica, la colonoscòpia. Un cop feta aquesta prova, si a la persona no se li detecta ni diagnostica cap lesió rellevant, se la convida a participar de nou al programa.

Si en la colonoscòpia es detecten lesions que s’han de controlar, malalties intestinals inflamatòries o un càncer, les persones afectades passen a seguir un circuit de seguiment extern al programa de cribratge, dut a terme pel seu metge especialista o metge referent. 

“Ampliar-los una mica”
El president de l’Associació Andorrana contra el Càncer (Assandca), Josep Saravia, valora positivament el funcionament dels cribratges. Ara bé, considera que Salut “hauria d’intentar ampliar-los una mica”. I és que creu que es podria fer també la prevenció de càncer de pròstata “amb una prova de sang”. Seria un primer pas perquè qui volgués es continués fent proves.

Petit embrió de centre Kalida al local d’Assandca a la capital

Fa temps que en parla i és un dels pocs temes amb els quals coincidien el president de l’Associació Andorrana contra el càncer (Assandca), Josep Saravia, i l’exministre de Salut Joan Martínez Benazet: la necessitat de muntar “una espècie de Kalida centre per als pacients de càncer que reben tractament al país o a fora”. Arribats a aquest punt, Saravia recorda de què està parlant. Doncs de la iniciativa d’una fundació privada catalana de creació força recent: Kālida Sant Pau, un espai obert i totalment gratuït per a totes les persones que conviuen amb el càncer. Tant si són pacients, com  familiars o cuidadors d’una persona amb càncer. Està ubicat al recinte del mateix hospital de Sant Pau i tothom hi pot accedir en qualsevol moment, sense cita prèvia ni derivació mèdica. Vol ser, segons expliquen els seus promotors, un espai acollidor on es pot rebre suport oncològic integral d’un ampli equip de professionals.

Saravia ja fa temps que imagina que un recurs així faria molta falta, a prop de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell i en el qual, a més de suport mèdic i psicològic, s’oferís per exemple servei de podologia i també d’assistència legal i de professionals de l’àmbit de l’educació social cada 15 dies o un cop al mes. Reconeix que “no és tan fàcil muntar-lo perquè l’ambient ha de ser serè i tranquil”. I també, és clar, perquè es necessiten diners per tirar-ho endavant. Sense anar més lluny, aquest de Sant Pau ha costat set milions d’euros. “Ara, aquí no en caldrien tants”. 

El president d’Assandca creu que els professionals sanitaris del SAAS comparteixen aquest projecte. De fet, la directora del SAAS, Meritxell Cossan, va explicar al BonDia que un cop les consultes externes de Salut Mental surtin de l’hospital es voldrien reconvertir els espais i pensant en l’atenció que es dona als pacients oncològics es voldria fer una mena de sala comuna perquè els que reben la quimio poguessin, si volen, fer-ho en companyia d’altres pacients, amb la intenció que puguin xerrar del que els passa. Una qüestió que Saravia explica d’aquesta manera. I és que als pacients de càncer els costa compartir el que els passa, com es troben, com se senten amb la seva família; en canvi, s’obren a explicar-s’ho entre ells, amb altres persones que estan passant el mateix. 

Mentre això no arriba al país, Assandca no es rendeix i posa a disposició dels pacients una sala petita del local que van estrenar el passat mes d’octubre al carrer Alzinaret de  la capital perquè puguin rebre servei de podologia i activitats de relaxació com el reiki o ioga. Es tracta d’un primer pas, un petit embrió, d’un projecte adaptat al Principat.