Va ser un seguiment minoritari –un 3,4 % entre el professorat pel que fa a la província de Lleida de manera global– però personal sanitari i docent de la Seu se sumava ahir a les mobilitzacions convocades arreu de Catalunya i protagonitzaven dues concentracions: a migdia a les portes de la Fundació Sant Hospital i a mitja tarda, a la plaça dels Oms, convocats pels sindicats COS, Intersindical i USTEC-STES.
“Són els motius de sempre: revertir les retallades”, insistia des d’USTEC-STES Marisol Salvador, pel que fa a l’ensenyament. “Hi ha hagut un acord, però ha estat de mínims, amb un pacte d’estabilitat per als interins” que no els sembla suficient, va puntualitzar. Sobre el seguiment de les mobilitzacions entre els docents, admet que a la Seu va ser “fluixet”. En fan cap anàlisi? “Hi ha diversos factors, com ara que portem ja diverses mobilitzacions, l’any passat es van fer cinc o sis vagues molt seguides, i això suposa, en plena crisi, que ens treguin cent euros del sou: això afecta”. Amb tot, concloïa, “seguim dient que ens hem de mobilitzar i lluitar més, perquè cada cop que sortim al carrer anem aconseguint revertir retallades i si no féssim res estaríem molt pitjor”.
Des del sector sanitari va agafar la paraula Inès Vilà, membre del comitè d’empresa de la Fundació Sant Hospital i integrant de la Intersindical-CSC. “Demanem més dotació de personal, que s’augmenti la despesa sanitària, jubilacions voluntàries incentivades als seixanta anys i un retorn a la jornada laboral de trenta-cinc hores setmanals”, va detallar.
Des de la Coordinadora Obrera Sindical (COS), Guillem Fité va explicar que l’organització s’hi suma “també per acabar amb aquest autoritarisme del conseller [d’Educació, Josep González-Cambray] i reverteixi inversions que no arriben al 6% del PIB, com han de ser per llei”. També es mobilitzen per aspectes com ara exigir que el català sigui llengua vehicular a les aules, així com als hospitals.
En clau estrictament local, va preferir no valorar la nova gestió del centre hospitalari, que passarà íntegrament a mans públiques a través de l’ens Gestió de Serveis Sanitaris (GSS), “que ja funciona i que és pública i 100 per cent de la Generalitat”, segons va posar de manifest el conseller Manel Balcells en una visita recent a la capital comarcal. Sí que va puntualitzar que “sí, pensem que totes les millores són bones”.
Pel que fa a les xifres globals, la vaga convocada per Metges de Catalunya i CATAC-CTS va tenir un seguiment en el torn de matí del 27,3% dels facultatius, segons van comunicar el 67% de les entitats proveïdores al departament de Salut, informava ACN. Al torn de nit el seguiment va ser pràcticament nul, amb un 0,6%. Salut va donar xifres específiques només dels Centres d’Atenció Primària (CAP), on el 33,4% dels facultatius van secundar l’aturada al matí, mentre que al torn de nit ho van fer un 3,4%. En canvi, Metges de Catalunya eleva el seguiment global fins al 70%.