Les converses entre la secretaria d’Estat de Transició Energètica, Transport i Mobilitat i els tres comuns implicats (Sant Julià de Lòria, Andorra la Vella i Escaldes-Engordany) per definir el recorregut del futur transport segregat podrien acabar-se d’aquí a uns dos mesos, segons va informar al Bondia el cònsol major lauredià, Cerni Cairat. 

“Estem col·laborant en facilitar la informació que se’ns requereix i predisposició tota perquè es pugui elaborar aquest projecte tècnic, però abans de fer una valoració definitiva esperarem a veure’n la viabilitat”, va afirmar Cairat.

El cònsol lauredià va explicar que fa gairebé dos mesos es va fer una reunió tècnica en què els representants del Govern van demanar als comuns les “necessitats” que tenen per definir el projecte, com ara el tipus de sòl i els terrenys públics o privats on afectaria el traçat o els desnivells. 

A partir d’aquí, el primer plantejament que la secretaria d’Estat ha fet al Comú de Sant Julià de Lòria és que el tramvia tingui sortida a la parròquia laurediana, en una zona propera a la frontera del riu Runer, amb l’objectiu que en el futur pugui enllaçar amb la Seu d’Urgell. Un cop dins de Sant Julià, encara no està clar per on circularia. Si ho fa per la desviació, passaria pel túnel de la Tàpia i el de Rocafort, aquest últim encara pendent de construir. Per contra, es podria optar per l’avinguda Francesc Cairat o l’avinguda Verge de Canòlich, per dins del nucli antic del poble.

Per part d’Andorra la Vella, el cònsol major, Sergi González, va explicar fa uns dies que el Govern ja els havia explicat el projecte i que amb aquesta informació, el Comú de la capital marcaria les possibilitats d’espai per aquest transport segregat en el pla d’urbanisme. En uns termes similars es va expressar el Comú d’Escaldes-Engordany, que va vincular les converses amb el Govern pel traçat amb la revisió del POUP.

A causa de la rellevància del projecte, Andorra i Catalunya han decidit presentar la documentació per accedir al programa europeu de cooperació transfronterera (Poctefa). L’objectiu és tenir accés als fons europeus per impulsar els estudis de viabilitat i de traçat, amb l’objectiu de reduir el trànsit per la zona, sovint força massificat.