Cada vegada vivim més anys i, al mateix temps, també s’incrementen les persones que reben un diagnòstic de càncer. De fet, a Andorra, segons un estudi realitzat per la doctora Cristina Royo, durant l’any passat es van detectar fins a 407 casos nous. A més, un treball elaborat als Estats Units i avalat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha rebaixat la data en què s’arribarà al 60% de la població afectada per aquesta malaltia, directament o indirectament. Així, del 2050 o 2040, ara es planteja que podria passar el 2030, és a dir, d’aquí a sis anys, segons ha revelat avui el president de l’Associació Andorrana Contra el Càncer (Assandca), Josep Saravia, en l’acte de presentació de l’onzena edició de la Caminada contra el càncer que es va celebrar a Andorra la Vella.
“Cada dia hi ha més pacients i més gent que ve a l’entitat, ja que cada vegada ens afectarà més i creixeran els casos perquè vivim més temps i perquè no tenim una qualitat de vida tan bona com la que teníem abans”, ha afirmat Saravia. Les xifres són similars en relació amb altres països, tot i que “nosaltres tenim més casos ambulatoris”. A més, “Andorra és com una olla i tota la pol·lució ens queda a dins”, ha afirmat.
En aquest sentit, ha apuntat que un 20% dels residents afectats es tracten fora d’Andorra, la majoria dels quals amb un alt poder adquisitiu. “A diferència de Suïssa, que és un país ric, nosaltres som un país de rics”, ha assegurat el president d’Assandca. A més, ha afegit que la pràctica de tractar-se fora del país representa un cost massa elevat tant de diners com de temps, ja que el llibre blanc del càncer destaca precisament que la distància que el pacient ha de recórrer per rebre el tractament afecta tant el mateix tractament com el seu dia a dia al marge de la malaltia.
Per aquest motiu, ha posat èmfasi en la importància que es faci a Andorra una unitat de radioteràpia, una possibilitat que el Govern hauria descartat, almenys de moment. “L’Executiu ens té maltractats, de fet semblem la dona maltractada que rep bufetades del seu marit i es queda amb ell, ja que el Govern serà al nostre costat el dia de la Caminada contra el càncer tot i que no ens fa cas”, ha emfatitzat Saravia. “Aquesta infraestructura –ha continuat– la necessitem i les dades així ho avalen, però s’han estimat més optar per la salut mental i per això estem fotuts, perquè el nostre projecte s’ha oblidat”.
Amb aquest estat de coses, el màxim responsable d’Assandca, que ha comparegut al costat de la secretària de la Fundació Jacqueline Pradère Sílvia Martí i del director de retail de Grup Pyrénées Josep Maria Charques, ha matisat que “la situació no és preocupant”, però el Govern “ha de tenir cura del futur”, perquè, “si les previsions es compleixen, els nostres fills i nets ho patiran més que nosaltres”, ha augurat. En aquest sentit, “al Govern li costa prendre decisions sobre aquesta qüestió i les que pren no sempre són adequades”, ha lamentat.
Avui en dia ho dubto
Fent una ullada al passat i responent a la qüestió plantejada sobre si Andorra està preparada per atendre amb garanties els pacients que patexien càncer, Saravia ha recordat que “hi va haver un moment que semblava que estàvem preparats, però avui en dia ho dubto”, ja que “confiem en noves tècniques i sembla que esperem que ens arribi la panacea”, ha denunciat. Pel que fa al pla oncològic, “només he vist la portada” i, en aquests moments, “només” el Partit Socialdemòcrata (PS) ha presentat la proposició de llei per fer efectiu el dret a l’oblit sanitari. “Tenim la sensació que les iniciatives es queden al tinter”, ha lamentat.
Superar els 2.000 participants
L’11a edició de la Caminada contra el càncer, que organitza Assandca, amb el suport de Pyrénées i la Fundació Jacqueline Pradère, tindrà lloc el diumenge 27 d’octubre, amb un recorregut de 3,7 quilòmetres. L’organització espera superar els 2.000 participants, ja que l’any passat, per culpa del mal temps, es van quedar en 1.500. El recorregut serà el mateix que el 2023, amb sortida i arribada a la plaça del Poble de la capital, passant per l’avinguda Meritxell, la Rotona, el carrer de la Unió, la zona propera a l’hospital i tornant al punt inicial passant per la plaça de les Arcades. Pel que fa a les inscripcions, es fan mitjançant la compra de la samarreta oficial, que es pot adquirir a partir d’avui mateix a Pyrénées, al preu que cada participant decideixi. Enguany seran de color blanc, buscant una imatge conciliadora. L’any passat es van recaptar prop de 12.000 euros.