El 82,3% dels professors de segona ensenyança de l’escola andorrana consideren que el temps d’ús de dispositius digitals en l’àmbit escoloar és excessiu. En el cas dels mestres de primera ensenyança, el rebuig baixa força, tot i que també és alt, amb un 47,9%, segons es desprèn dels resultats de l’enquesta sobre l’ús de la tecnologia a les aules feta a finals del curs passat a mestres (254) i alumnes (1.033) que s'ha presentat avui per part del ministeri d’Educació i Universitats i Andorra Recerca i Innovació (AR+I). En canvi, per part dels alumnes es considera majoritàriament que l’ús és adequat (52-71%), tot i que un 34% dels de segon cicle de segona ensenyança coincideixen amb els mestres i també el veuen excessiu.

En la mateixa línia, un 69% dels docents de segona ensenyança del sistema andorrà considera que la utilització de la tauleta a classe presenta més perjudicis que beneficis per als alumnes, mentre que en el cas de la primera ensenyança el percentatge també baixa, amb un 39,6%.

Per aquest motiu, Educació moderarà l’ús de les pantalles a l’aula i reduirà distraccions que dificulten l’aprenentatge. Així, el canvi de dispositiu electrònic a l’aula que s’implantarà a partir del curs 2025-2026 (de l’iPad al Chromebook) permetrà una major supervisió dels aparells. Fins ara, la tauleta era privada de les famílies dels alumnes i, per tant, “no supervisable” per part dels docents. Amb el canvi, s’adquirian d’entrada 500 dispositius nous que seran propietat del centre, d’un cost de 200.000 euros, ja previst al pressupost del 2025, i que els professors tindran abans de final d’aquest curs.

“Encara hem de valorar si el problema és digital en general o d’aquest model en concret”, però “en cap cas fem un pas enrere, estem convençuts i els objectius són els mateixos, amb una aposta forta per l’opció digital perquè els alumnes estiguin més ben preparats”, tot i que “la indústria ha evolucionat i amb el pas dels anys la tauleta planteja dificultats amb la distracció”, ha afirmat el director del departament d’Ensenyament Superior, Recerca i Innovació Tecnològica, Xavier Campuzano. De fet, els mateixos alumnes, segons l’enquesta, demanen que s’estabeixin limitacions i augmentar el control (el 42,3% reconeix que es distreu amb continguts aliens).

Pel que fa a les hores d’exposició a la tecnologia, l’informe PISA de l’any 2022 situava l’escola andorrana a la part més alta del rànquing, amb 3,5 hores al dia per a activitats d’aprenentatge a la classe, molt per sobre de la mitjana de l’OCDE (2), d’Espanya (1,7) o França (1,3). “Les mesures que adoptarem seran basades en l’evidència i no en postures dogmàtiques”, ha assegurat Campuzano. D’aquesta manera, “no sabem si 3,5 hores és bo o dolent, però la tecnologia no s’ha de fer servir perquè si”, així que “haurem de modernar-ne l’ús i probablement haurem de baixar el nombre d’hores”, ha reconegut.