La memòria anual 2024 del Parc Natural del Comapedrosa posa de manifest que el Camí de les Carboneres, que es va recuperar l’any anterior, ha aconseguit atraure els visitants i s’ha convertit en la porta principal d’entrada al Parc Natural del Comapedrosa. Durant l’estiu passat es va començar a construir una carbonera interpretativa, que aquesta primavera s’acabarà d’enllestir amb diferents elements informatius. “Una de les nostres línies de treball és posar en valor els oficis antics lligats amb el territori. Per això, continuarem donant a conèixer el funcionament de les antigues carboneres amb activitats com la que vam fer durant la Pitavola, que tan bona acollida va tenir”, remarca el cònsol menor, Roger Fité.
A banda de la nova carbonera, durant el 2024 també es va instal·lar un ecocomptador al nou camí per conèixer la freqüentació. A més, es va portar a terme una gran campanya de senyalització a les diferents entrades del parc, per potenciar la imatge pública i millorar les indicacions d’accés a l’espai protegit.
L’Òrgan rector del parc valora positivament aspectes com l’aposta pel sector primari: d’una banda, la transhumància, amb la presència de 1.200 ovelles a les pastures de la zona del refugi del Comapedrosa, que se suma al bestiar boví i equí que peix a les muntanyes massanenques durant els mesos d’estiu; d’altra banda, la instal·lació d’arnes per produir mel, donada la importància de les abelles a l’ecosistema.
Pel que fa a les xifres d’excursionistes, la freqüentació anual ha augmentat, respecte el 2023, al camí del Coll de les Cases (2,48%), al camí del Pla de l’Estany (6,45%) i al camí de la Portella de Sanfons (13,75%). El recorregut més freqüentat, donada la seva baixa dificultat, ha estat el Circuit interpretatiu, amb 45.577 persones. El pas màxim es va detectar el 7 d’agost, amb 848 persones. També presenta una elevada afluència el camí del refugi, amb 23.983 persones. D’altra banda, el refugi del Comapedrosa va registrar 1.821 pernoctacions i es van servir 3.150 àpats.
L’Òrgan rector també fa un bon balanç de l’increment de les activitats de cooperació internacional, participant al Festival de Flora dels Pirineus i a projectes transfronterers amb finançament Interreg-Poctefa, amb l’objectiu de millorar els entorns naturals.
El pressupost global de l’exercici va ser de 117.216 euros, un 51% més que l’any anterior.