El comú d'Escaldes-Engordany ha rebut una quinzena de propostes per a la concepció, disseny, distribució i optimització dels espais i els entorns d'Engolasters per a destinar-los a casa de colònies i a l'organització d'activitats de lleure amb pernoctació per a tots els públics. La cònsol major, Rosa Gili, juntament amb la majoria dels membres del jurat, entre els quals el director de FEDA, Albert Moles, consellers de la majoria i directors de les escoles de la parròquia, han obert aquest dilluns a la tarda els sobres amb els quinze projectes presentats, dels quals se'n valorarà la viabilitat, la funcionalitat i l'originalitat, tal com estava marcat en el plec de bases.

La cònsol major ha recordat que ha estat un procés obert a tota la ciutadania i ha valorat molt positivament la participació que hi ha hagut i que permetrà "que el projecte sigui una mica de tothom en un espai excepcional". Ara, el jurat disposarà d'uns dies per estudiar les propostes i puntuar-les. Un cop acabada la deliberació, el comú farà públic el veredicte. En aquest sentit, cal remarcar que el jurat no coneixerà l'autoria dels treballs, ja que s'han presentat sota un lema per garantir l'anonimat. El concurs preveu tres premis econòmics de 2.500 euros, 1.500 euros i 1.000 euros respectivament. El jurat podrà declarar desert el concurs si considera que les idees rebudes no tenen suficient qualitat o rigor.

Així mateix, cal recordar que la proposta guanyadora no condiciona necessàriament el projecte final. La corporació estudiarà les propostes escollides, però es reserva el dret de poder agafar només part de la idea, combinar-la amb altres projectes presentats o fins i tot modificar-lo o descartar-lo per motius tècnics, econòmics o de qualsevol altra índole. Després d'anunciar els guanyadors, tots els projectes presentats s'exposaran al públic per tal que la ciutadania també pugui fer aportacions i suggeriments.

Cal recordar que els espais inclouen les diverses instal·lacions i edificis que FEDA va cedir al comú situats a la zona del Camí Hidroelèctric d'Engolasters, així com els terrenys de la corporació a la zona. El projecte permet donar una segona vida a les edificacions, posant en relleu el seu valor històric, a més de donar a conèixer i apropar la població a un entorn de natura idíl·lic i molt accessible. En aquest sentit, les bases del concurs recorden que els edificis cedits per a fer-hi activitats socials són la cort dels matxos i el paller, amb una superfície construïda de 45 m2 i 23,3 m2; la cuina, amb una superfície construïda de 31,9 m2; el menjador, amb 103,5 m2; el magatzem de 72 m2 i el terreny ubicat a sota del dic d'Engolasters, de 8.888 m2.

El plec de bases també preveia que les propostes tinguessin en compte alguns requisits, com ara que els espais tinguin una capacitat mínima per a 30 persones i que s'incloguin espais per a dormir, amb una capacitat adequada, ventilació, il·luminació i seguretat. També han de preveure un espai de cuina per preparar i servir àpats i una zona de menjador. També espais d'higiene amb lavabos i dutxes separats per gènere, que compleixin amb l'accessibilitat i amb espais adaptats per a persones amb discapacitat. Es demanava incloure una zona polivalent on dur les activitats en cas de pluja; un espai on puguin dormir els monitors o responsables; i una zona per guardar material.