El conveni del Govern amb la Fundació Privada Tutelar (FPT) s’acabava el 31 de desembre del 2024 i el Govern va aprovar una addenda per allargar-lo fins a aquest 30 d’abril, tal com de fet es va publicar al BOPA aquest gener. Però no és l’únic que es troba en revisió ni és només el conveni. També els estatuts i el reglament de l’entitat. Així ho explica la ministra d’Afers Socials i Funció Pública, Trini Marín. Concretament, indica que també els comuns han de revisar el conveni que tenen amb l’entitat perquè es va signar ja fa uns quants anys i convindria actualitzar-lo. Ella mateixa els ho va traslladar l’any passat i ara ho tenen “al seu teulat”, afirma.
De fet, fa anys que des de la mateixa Fundació s’insistia que calia renegociar aquests convenis però amb la pandèmia i les vicissituds de tot tipus en les quals s’hi ha trobat immersa ho han dificultat. Un dels moments més delicats es va produir el març del 2021, quan el Govern va haver de rescatar-la aportant al voltant de 350.000 euros perquè pogués continuar funcionant, ja que els recursos estaven “al límit”, cosa que feia perillar la continuïtat dels serveis adreçats en aquell moment a 46 usuaris. Una aportació que suposava el 80% del finançament de l’entitat. Ja llavors es va signar un nou conveni per uns anys renovable automàticament per període de tres anys i que per això caducava ara. I tal com s’ha dit també en aquell moment es va anunciar que s’estava renegociant el conveni amb els comuns.
La memòria del 2024
La titular d’Afers Socials es desfà en elogis amb la tasca realitzada per la Fundació Tutelar envers les persones que acompanya. Igualment manifesta que ha crescut molt el nombre d’usuaris, però aquesta tasca, precisament des del 2020 ha resultat força opaca o poc transparent, si ho prefereixen. Bona prova d’això és que no hi ha cap memòria publicada de la mateixa entre els anys 2021 i 2023. En canvi, el que sí que es pot trobar ara és la memòria de la Fundació de l’any passat. Amb les dades que ofereix es pot afirmar realment que en qüestió de quatre anys l’entitat ha anat atenent cada vegada més persones, fins a arribar a les 76 del 2024, tenint en compte que a més ha fet ja els primers contactes amb altres quatre persones que en el futur poden ser-ne usuàries.
Es tracta de 76 persones d’edats diverses. Així, els més joves en tenen 18 i la més gran en té més de 90 anys, quant a les nacionalitats, n’hi ha 40 que són andorranes, 24 espanyoles i la resta són portugueses, britàniques i franceses.
Pel que es recull en la memòria podem saber que el 2024 hi va haver 11 altes. Igualment s’indica que a bona part dels usuaris atesos se’ls va prestar o bé un suport total o bé parcial. En aquest sentit cal tenir en compte que aquest suport sorgeix sempre del procediment judicial de modificació total o parcial de la capacitat de la persona. Així, la Fundació té la funció de representar la persona per oferir-li benestar o la representa només en els aspectes concrets que determini la sentència.
La majoria dels usuaris viuen a Andorra però també n’hi ha, fins a tres, que resideixen en recursos que estan fora del país. Per tipus de domicili, n’hi ha que resideixen en pisos amb suport, residències de gent gran, en domicili propi o bé de lloguer.
Quant a la xifra d’intervencions realitzades durant el 2024 van ser 7.086, de les quals 3.922 van ser visites de seguiment, 2.184 visites mèdiques, 508 gestions i tràmits i 472 serveis d’urgència.
Joves en inclusió
La Fundació actua com a centre terapèutic especialitzat en el trastorn de l’espectre autista (TEA) adreçat a joves d’entre 16 i 30 anys diagnosticats de TEA amb alta o moderada necessitat de suport i valorats per la Conava. El 2024 va atendre 5 joves amb un equip de 6 professionals. Ara bé, l’equip de treballadors al complet està format per 19.