Amb motiu del Dia mundial contra el càncer de còlon, que es commemora cada 31 de març, el ministeri de Salut presenta les dades de la primera ronda (2023-2024) de funcionament del Programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte, que ha permès detectar càncer a 29 persones. Aquest programa es va engegar fa dos anys, justament, davant la importància de fomentar la detecció en els primers estadis de la malaltia, ja que això permet als pacients que la pateixen tenir més possibilitats de curació. El programa està adreçat a totes les persones residents al Principat d’entre 50 i 74 anys de risc mitjà, és a dir, aquelles que no tenen antecedents personals ni familiars de càncer de còlon i recte i que tenen l’edat com a únic factor de risc.

Ja al gener, la titular de Salut, Helena Mas, el responsable de la unitat d’oncologia, Santiago Albiol, i la directora del SAAS, Meritxell Cosan, van posar en relleu que hi havia hagut “un repunt” dels casos de càncer còlon i recte el 2024 a causa de la detecció precoç. I és que l’any passat es van enfilar a 84.

Entrant al detall de les dades del cribratge, Salut informa que durant els dos primers anys del programa han participat 8.014 persones (4.317 dones i 3.697 homes), el que suposa el 26,3% sobre el total de persones convidades a participar-hi (30.477). Dels participants, 441 han tingut un resultat positiu en la prova de sang oculta en femta, de les quals 256 han estat homes i 185 dones. Entre les persones amb resultat positiu, s’ha fet la prova diagnòstica (una colonoscòpia) a 394. A les que no se’ls ha fet la prova diagnòstica és perquè després de fer l’entrevista, s’ha considerat que no estava indicada en 43 casos i en 4 casos no s’ha realitzat per negativa de la persona.

A partir d’aquestes 394 colonoscòpies, s’ha detectat càncer a 29 persones, 19 homes (65,5%) i 10 dones (34,5%). La taxa de detecció total és de 3,62 càncers per cada mil persones que s’han fet la prova de sang oculta en femta. En canvi, per sexes la taxa de detecció en homes és de 5,14 per cada mil homes participants i en dones de 2,32 per cada mil dones participants. Aquestes dades s’alineen amb els estàndards europeus de detecció.

Pel que fa a la resta de persones que s’han realitzat la colonoscòpia i que no se’ls ha detectat càncer, 202 han estat  derivades a fer un seguiment específic, en detectar-los lesions durant la prova; 152 han estat convidades a participar en el programa en 10 anys i 11 encara estan finalitzant els estudis pertinents.

Salut convida la població diana a participar en el Programa mitjançant una carta personalitzada. Amb la carta rebuda, cal anar al CAP a recollir el tub per fer la prova. Un cop recollida la mostra de femta, cal posar la data de recollida de la mostra al tub i portar-lo al CAP abans de tres dies i el CAP el fa arribar al laboratori. Si el resultat de l’anàlisi és positiu, s’informa la persona per telèfon des de la unitat de cribratge del (SAAS) i se li dona hora per valorar i planificar la colonoscòpia, que  es farà a la mateixa unitat.

Detecció de sang i colonoscòpia, equivalents

Tot just divendres  l’Hospital Clínic de Barcelona es feia ressò de l’estudi publicat a The Lancet per investigadors d’aquest centre i de l’Hospital Universitario de Canarias segons el qual la detecció de sang en femta i la colonoscòpia són dues estratègies  similars en la detecció del càncer colorectal i la seva capacitat per reduir la mortalitat associada a aquest tumor. Això demostra que un test no invasiu com el de sang oculta en femta pot ser una alternativa viable a la colonoscòpia.