El Consell Superior de la Justícia està revisant una seixantena de sentències dictades els darrers tres anys en què el Tribunal Constitucional ha constat que hi ha hagut “errors” o un “mal o anormal funcionament de la Justícia”. Així ho ha anunciat avui el president del CSJ, Josep Maria Rossell, en una entrevista al programa Avui serà un bon dia, de Ràdio Nacional d’Andorra.

“Estem perquè la Justícia funcioni i vetllar perquè la feina es faci correctament”, ha manifestat Rossell, que ha explicat que a l’inici del seu mandat va demanar un informe per veure les sentències en què el TC havia considerat que hi havia errors. I els darrers tres anys se n’han detectat una vintena, “17 o 18”, cada any. Pel president del CSJ són “masses”, i ara s’està analitzant quins problemes s’hi han produït, quins magistrats o batlles hi ha al darrere, i així prendre les decisions que es considerin pertinents per assegurar un millor funcionament de la Justícia.

Rossell ha diferenciat entre els errors per mal funcionament, que són en els que té competències el CSJ, i els desacords amb les resolucions i sentències dictades pels batlles i els tribunals. Una diferenciació que demana fer quan es parla del “mal funcionament” de la justícia. Així, considera que hi ha diferents factors que afecten la (mala) imatge del poder judicial i nega que es dispensi un tracte diferent en funció del cas i de la persona.

En aquest sentit, ha assegurat que “la independència de la Justícia està garantida”, com demostra la sentència absolutòria de Vanessa Mendoza, presidenta d’Stop Violències, per les declaracions que va fer davant la Cedaw de l’ONU.

El president del CSJ ha reconegut, doncs, que la Justícia “hauria d’anar millor, però tampoc és que vagi malament”, i en aquest sentit ha valorat que es necessiten més recursos, sobretot de caràcter tècnic i no tant humans, ja que “el món va molt ràpid”, la societat ha crescut i canviat, i han aparegut nous tipus de criminalitat. De fet, casos com els derivats de BPA (i pels quals “no estàvem suficientment preparats”) han tingut un impacte negatiu en el prestigi de la Justícia. Així, la digitalització de l’administració de la Justícia o la modificació del procediment penal (per la qual ja no s’haurà de practicar tota la prova en la fase d’instrucció dels casos, que ara alenteix el sistema, segons va explicar Rossell), a més de la incorporació de nous efectius, contribuirà a un funcionament més àgil de la justícia.

En relació amb l’acord d’associació amb la Unió Europea, Rossell ha exposat que tindrà un impacte en la justícia, ja que, entre d’altres, hi haurà un tribunal europeu per sobre de la jurisdicció andorrana, que supervisarà el correcte funcionament de la justícia andorrana.