El cultiu del tabac va representar l’any passat el 8% de la superfície agrària útil del país, segons les dades corresponents a l’exercici 2016 fetes públiques pel departament d’Agricultura. Així, la superfície dedicada a aquest conreu en les fins a 315 explotacions que hi ha a les diferents parròquies va ser d’1.561.567 metres quadrats, lluny dels 5.381.286 de dall
–el 26% de la superfície agrària útil– i els 12.948.745 metres quadrats de peixeder, el
62% de la superfície agrària útil del Principat.
Com és habitual, la parròquia que més superfície va dedicar al cultiu del tabac va ser Sant Julià de Lòria, amb 527.658 metres quadrats, si bé cal tenir en compte que és també la parròquia que disposa d’un major nombre d’explotacions agrícoles, 64, de les quals 34 amb bestiar de renda.
Les 55 explotacions massanenques van dedicar al cultiu del tabac fins a 272.801 metres quadrats, mentre que les 37 ordinenques en van sumar 205.867. A la capital, que disposa de 37 explotacions, de les quals únicament nou amb bestiar de renda, es va dedicar 193.798 metres quadrats al conreu del tabac, a Encamp 179.769 i a Canillo 96.822, xifra lleugerament inferior a la del 2015, quan es va superar els 100.000 metres quadrats.
Com també és habitual, Escaldes-Engordany va ser la parròquia amb menys superfície destinada al conreu del tabac (84.852 metres quadrats), tot i que cal tenir present que és la parròquia que disposa de menys explotacions, un total de 28, de les quals set amb bestiar de renda, a la vegada que és també la parròquia amb menys superfície agrària útil del país, 869.169 metres quadrats, el
4% del total.
La reglamentació per accedir al segell ecològic europeu, el segon semestre
Agricultura ha expressat la seva predisposició a treballar perquè Andorra pugui disposar d’un segell ecològic, tal com s’ha reclamat des del sector. En aquest sentit, s’està treballant per transposar a l’ordenament jurídic andorrà els reglaments de la Comunitat Europea sobre producció ecològica. L’objectiu és poder sol·licitar, un cop la nova reglamentació estigui vigent i s’hagin establert els mecanismes de control adients, el reconeixement de les especificacions tècniques i administratives andorranes per part de la Unió Europea.
D’aquesta manera, es podrà obtenir la categoria de país tercer amb autorització d’ús del logotip europeu de producció ecològica (Ecofulla) i permetre alhora als productes ecològics andorrans poder arribar al mercat interior de la UE.
El projecte, segons ha informat el Govern, s’està duent a terme mitjançant la col·laboració entre el departament d’Agricultura i una consultoria especialitzada forana. Es preveu poder disposar de la proposta definitiva de reglament el segon semestre d’aquest any, moment en què es presentarà als representants del sector primari per perfilar-ne, si escau, els detalls.
Aquests treballs s’inscriuen en el marc de la represa de les normes tècniques de la UE que el Govern ja ha fet en matèria de salut animal i seguretat alimentària. També es treballa en el mateix sentit en altres qüestions que poden ser noves oportunitats de diversificació de l’activitat de les explotacions agràries i d’homologació de les prescripcions tècniques dels productes d’origen agrari.
Per al Govern, disposar d’aquest segell europeu permet alhora “l’obtenció d’un valor afegit en el mercat nacional i la possibilitat d’arribar a altres mercats regits per les normes tècniques de la
UE sense impediments de caràcter tècnic”.