Després d’un 2022 nefast amb caigudes tant en renda fixa com en renda variable a conseqüència de la distorsió dels mercats arran dels elevats tipus d’interès, i on el valor de la cartera del Fons de Reserva de Jubilació va disminuir en 113 milions d’euros, l’FRJ va tancar l'exercici 2023 no només recuperant les pèrdues de l’any anterior, sinó assolint el seu màxim històric de patrimoni.
I és que a 31 de desembre passat, segons les dades recollides en el darrer informe mensual del FRJ, el valor del fons era de 1.668,36 euros, 71,44 milions més respecte al que hi havia a 31 de juliol del 2023, 1.596,92, i que fins ara suposava el patrimoni més alt assolit des de la seva creació, el 2015, quan el patrimoni de la branca de jubilació de la Caixa Andorrana de Seguretat Social va quedar integrat en el FRJ i formalment separat de la CASS.
D’aquesta manera, el FRJ, que durant l'any 2023 ha acumulat una rendibilitat del 10%, s’ha incrementat en 755,96 milions d’euros des de l’any 2012, 404,4 dels quals procedents dels excedents de cotització de la branca de jubilació i 351,6 gràcies a la gestió dels actius que es porta a terme, tant pel propi fons com pels gestors externs.
Des del FRJ es detaca la recuperació "de manera important tant de la renda variable com de la renda fixa" després de les importants caigudes als meercats financers al 2022 malgrat els temors que "les pujades dels tipus d'interès per controlar la inflació poguessin acabar generant una recessió".
Així mateix, en l’informe s’insisteix que “la rendibilitat acumulada els darrers anys” pel FRJ “supera la inflació andorrana”, un aspecte que no només és un dels objectius del Fons de Reserva de Jubilació, sinó que n’és una obligació perquè així ve determinat per llei. En aquest sentit, es remarca que la rendibilitat del fons des del 31 de desembre del 2012 i fins al 31 de desembre passat ha estat del 30,84%, mentre en aquest mateix període la inflació acumulada ha arribat al 19,74%.
Quant al posicionament de la cartera, el 61,9% d’aquesta correspon a actius monetaris, bàsicament instruments financers a curt termini (fons monetaris, papers comercials, dipòsits a termini o comptes corrents, entre d’altres), i a la renda fixa, conformada majoritàriament per bons i obligacions, ja siguin sobirans o corporatius.
La renda variable constitueix el 28,7% de la cartera del FRJ i està formada per accions cotitzades en mercats reglamentaris, ETF i fons d’inversió, mentre que els altres actius (els no líquids i els invertits en Private Equity) suposen el 9,4% del volum de la cartera.