Fa tres setmanes el Govern va anunciar que a partir del 16 d'agost s'haurien de pagar les TMA i test d'antígens que es fessin de manera voluntària, és a dir, que no prescrivís un metge o que no fossin de seguiment d'un positiu o d'un cribratge organitzat pel Govern. Avui, però, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha explicat que es deixa temporalment sense efecte la decisió. "La variant delta ens obliga a un major control", ha afirmat, afegint que el pagament s'introduirà "quan la pandèmia estigui molt controlada. Anirem decidint dia a dia segons l'evolució de les dades epidemiològiques".
Benazet ha explicat que la decisió de fer pagar per les proves es va prendre "perquè ens semblava que l'estiu havia de ser més tranquil", i encara que l'impacte de la cinquena onada al Principat no ha sigut tan important com en altres països de l'entorn, "la variant delta és molt més transmissiva" i per tant es manté l'estratègia de cribratge activa". En aquest sentit, el ministre portaveu, Eric Jover, ha insistit en què es "vol donar el màxim de facilitats" i que " en cap cas es pretén que el cost sigui un fre per al cribratge i així detectar el màxim de positius i evitar contagis".
Actualització
Pel que fa a l'actualització de les dades, avui s'han registrat 31 positius nous i en total ja hi ha 14.797 casos detectats. Benazet ha remarcat la "bona notícia" que representa que els casos actius tornin a estar per sota de 300, en concret en són 289 (un menys que ahir), i fins a 14.380 persones han superat la malaltia. A l'hospital hi ha 4 persones ingressades a planta i dues a l'UCI (una de les quals un turista), totes elles ventiades mecànicament. El ministre ha detallat que el 68% dels positius diagnosticats en la darrera setmana són persones no vacunades.
Quant a la campanya de vacunació, ja s'han administrat 90.547 dosis, de les quals 49.995 són primeres i 40.552, segones. Això comporta que un 75% de la població vacunable ja té com a mínim una dosi del vaccí un 60,6%, la pauta completa.
En la línia del que ja ha dit el cap de Govern, Benazet ha insistit que s'està estudiant la possibilitat que els menors de 16 anys es puguin vacunar, analitzant el risc-benefici. El ministre ha detallat que s'ha reservat una part de les vacunes de Moderna per si finalment es decideix immunitzar-los. Amb tot, ha indicat que els propers dies es farà una crida perquè es registrin les persones d'aquesta franja d'edat que tinguin alguna patologia que els fragilitzi o aquells que conviuen am buna persona de risc, perquè en aquest cas sí que es procedirà a la seva vacunació.
D'altra banda el Govern ja ha lliurat 42.309 certificats de vacunació amb codi QR, 1.396 certificats de recuperació de la malaltia i 917 de proves diagnòstiques per aquelles persones que ho necessiten, per exemple, per viatjar. Igualment, més de 8.500 persones s'han descarrat l'aplicació Andorra Salut.
Sense immunitat de grup
Benazet també ha advertit avui que la immunitat de grup "no és assumible". Tot i admetre que ell mateix havia parlat sovint d'aquesta fita, "en moments anteriors, quan no teníem tant coneixement de la pandèmia", ara ha volgut remarcar que no s'hi arribarà. En aquest sentit ha posat com a exemple Nova Zelanda, que tan sols va assolir aquesta immunitat mentre va tenir les fronteres tancades, però quan es va permetre la circulació de persones, tot va canviar. "En un món globalitzat desapareix la immunitat de grup", ha dit. Per això ha insistit en la importància de vacunar-se i que el màxim nombre de persones rebin el vaccí, perquè "tots estarem més protegits".
Oci nocturn
Joan Martínez Benazet ha parlat també de la prova pilot sobre l'oci nocturn assegurant que les proves fetes fins ara no han detecatat cap positiu. Amb tot, tenen pendent una nova reunió amb el sector per poder fer una segona prova durant aquest mes d'agost.
Per últim i pel que fa a la tornada a l'escola, ha explicat que se seguirà una estratègia pràcticament calcada a la de l'any passat, amb un cribratge massiu abans de començar les classes.