Els treballs del túnel de Rocafort, el darrer tram que ha de permetre completar el projecte de la desviació de Sant Julià de Lòria gairebé vint anys després de la seva aprovació, no avancen a bon ritme sinó que ho fan més depressa del previst inicialment, fet que ha permès “guanyar dos mesos de temps sobre l’obra definitiva”.
Així ho ha explicat avui el ministre de Territori Urbanisme, Raul Ferré, des de la zona del futur accés a la boca sud del túnel, on ha detallat que “ja tenim quasi totes les proteccions acabades i només falten dos punts per acabar que és la malla que va enganxada a la penya tant a la boca sud com a la boca nord”, de manera que la primera fase dels treballs, consistents en la col·locació de les proteccions pertinents per poder realitzar la fase posterior amb “total seguretat”, hauria d’haver acabat el mes de juliol i “s’acabarà el mes de maig”.
Aquests dos mesos guanyats podrien tenir també un impacte en el calendari previst de la infraestructura tot i que Ferré ha volgut ser prudent. El que sí s’ha fet ja, ha revelat el titular de Territori i Urbanisme és treure a licitació la segona fase dels treballs. “Aquest dimecres ja sortirà al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA) i les empreses ja poden optar al projecte definitiu i final perquè el túnel sigui una realitat”, ha explicat Ferré, que ha recordat que el termini inicialment previst per a tenir el túnel de Rocafort en funcionament és, igual com en el cas de la desviació de la Massana i de les obres d’eixamplament i millora de la CG-2 a l’alçada de la Trava, el primer semestre del 2027.
De moment, i amb la darrera fase a concurs, la previsió del ministeri és que el juny es puguin ja adjudicar els treballs i que durant el juliol començar l’accés de la boca sud i de la boca nord, obres que es farien de forma paral·lela i no primer les de la boca sud i després les de la nord com es preveia inicialment ja que la col·locació de les proteccions ja estarà totalment acabada.
A partir d’aquí, a “finals d’octubre o principis de novembre” començaria la perforació del túnel, uns treballs d’una durada aproximada “de set mesos”, de
manera que, si es va en els terminis normals, el maig de l’any vinent “el túnel ja estarà perforat”, ha apuntat Ferré, que ha remarcat que ens “quedarà gairebé un any per acabar tot el que són els interiors, els acabaments dels accessos, enquinatraments, seguretat, il·luminària, prova de càrrega... de manera que el primer semestre del 2027 ja es podrà circular”.
Pel que fa al cost del projecte del darrer tram de la desviació laurediana, el titular de Territori i Urbanisme ha explicat que s’espera mantenir els 24 milions d’euros previstos, 2,5 corresponents a les proteccions contra la caiguda de blocs rocosos i 21,5 per a túnel i accessos, tot i que caldrà esperar a les ofertes que es puguin presentar. “Quan vam arribar al Govern vam tornar a actualitzar el projecte perquè tenia gairebé vint anys, i en aquest temps la forma de treballar no és la mateixa ni tampoc la maquinària, així que vam actualitzar el projecte i els preus a dia d’avui”, ha explicat Ferré, que amb tot s'ha mostrat confiat en “estar dins el pressupostat”.
Sense al·legacions
D’altra banda, el ministre ha destacat que el 25 de març passat va finalitzar el termini d’exposició pública del projecte de túnel de Rocafort i ha detallat que no s’ha presentat cap tipus d’al·legació ni suggeriment. “Això vol dir que tothom ho ha vist bé perquè ja sabem que és una infraestructura molt necessària pel país”, ha afirmat Ferré, que ha recordat que quan aquesta infraeestructura estigui acabada “traurem 18.000 vehicles que passen diàriament pel centre de Sant Julià de Lòria i la parròquia guanyarà en qualitat de vida i en seguretat viària”. A més, la infraestructura permetrà reduir els nivells de CO2 en un 41% respecte als actuals. I ha afegit traient pit que “és una obra que fa anys que es demana i aquest Govern ha estat valent i l’ha tirat endavant”.
El túnel de Rocafort tindrà una longitud d’uns 233 metres, complementats amb uns accessos d’uns 100 metres a cada boca. A més, disposarà de tres carrils, dos en sentit sud i un en sentit nord, com el túnel de la Tàpia. D’aquesta manera, la CG-1 des de l’enllaç amb la carretera secundària de Fontaneda fins a l’enllaç d'Aixovall comptarà amb tres carrils.