La reunió que havia de servir inicialment per mostrar els resultats de l’estudi sobre les graelles salarials als sindicats de l’administració pública, finalment s'ha enfocat principalment a la proposta d’iniciatives per a la revalorització de sous per part del Govern i s'ha deixat per les properes setmanes la presentació del treball per part de l’empresa encarregada cos per cos, tot i que sí que s'han fet públics alguns aspectes generals. Totes les propostes i l’apliació de l’estudi estan subjectes a la negociació durant els propers mesos, amb el maig com a termini màxim, segons ha assegurat el cap de Govern, Xavier Espot, que ha decidit encapçalar la reunió, acompanyat dels ministres de tutela dels diferents cossos, a causa del clima de tensió que s’ha creat en les darreres setmanes entre l’Executiu i els sindicats.
La proposta més signficativa fa referència a implantar un mecanisme que compensi el bloqueig del sistema de gestió i avaluació de l’acompliment (GAdA), interromput fa gairebé vint anys i que ha dificultat la carrera professional dels funcionaris. La proposta passa per incrementar de manera progressiva la base retributiva en funció de l’antiguitat del lloc de treball, mentre no es posi en marxa el nou sistema de regulació de la carrera professional. Així, es marca un increment que oscil·la entre l’1% per als treballadors que porten menys temps i el 8% per als que duen més de quinze anys de dedicació. Aquest augment serà fraccionat, en principi, entre el gener de l’any que ve i del 2027 o, si finalment s’aprova una llei al mes de maig, es podria abonar una part enguany i l’altre el gener del 2026.
“Tenim un diàleg fructífer, constructiu i obert, hi ha predisposició per treballar, tot i que de vegades es trasllada un missatge de conflictivitat que quan parlem de tu a tu amb els sindicats no és així”, ha afirmat Espot. Segons el cap de Govern, “hi ha marge de millora i maniobra, amb possibilitat concretes i relativament immediates de progressió en les condicions de treball i salarials, però sempre que siguin assumibles”. Ara bé, ha reconegut que “és cert que hi ha reformes que s’han allargat més del compte, que estan trigant, però és així perquè són complexes i ens estimem més trigar una mica perquè siguin sostenibles en el temps, tot i que entenem que es pot generar frustració”.
Pel que fa a l’estudi, s'ha explicat que les bases retributives estan força alineades, amb matisos, amb els països veïns. A més, s’iniciarà un treball per harmonitzar els complements específics dels cossos especials, una revisió dels complements de responsabilitats permanents i s’establirà un sistema que ajusti la progressió d’alguns professionals a una franja de responsabilitat superior que, en alguns supòsits, ara no està prou recompensada.
Per part dels sindicats, han explicat que tenen pendent fer una contraproposta pel GAdA. “No sortim contents, però no podem dir que estem totalment decebuts, perquè encara no hem acabat de rebre tota la informació, tot i que les expectatives tampoc eren molt altes i no hi ha res tancat”, ha valorat el portaveu de la plataforma de cossos especials, Jordi Solé. També s'ha pronunciat el president de l’associació de bomers (ABA) i tresorer de l’USdA, Joan Torra, que ha lamentat que la proposta “no satifà ningú, ni els que porten poc temps ni molts anys, perquè no s’aplica cap mesura. Davant d’un estudi, l’única resposta de qui ha de prendre decisions és que es pot parlar de tot, però d’executar res de res”.
“Hem sortit bé, però estem alerta”, diuen des del SEP
El Sindicat de l’Ensenyament Públic (SEP) ha gaudit d’audiència pròpia a la tarda amb el cap de Govern i el ministre d’Educació, Ladislau Baró. “Hem sortit bé, però estem alerta i esperem arribar a un punt intermedi”, ha afirmat la representant del sindicat, Carla Guinot. La setmana vinent rebran l’estudi de les graelles salarials, l’analitzaran i es pautaran les taules de negociació amb Educació. Segons Guinot, “no veiem malament l’augment d’entre l’1 i el 8%, però una pujada generalitzada no és adient pel nostre cos, perquè cal analitzar les especificitats de cada lloc de treball”.