El Govern calcula que el “gruix” de l’hidrocarbur vessat al Madriu “ja s’ha extret del riu”. Ara bé, els treballs per contenir i recuperar gasoil continuaran encara uns dies. Així ho ha explicat el ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, i portaveu del Govern, Guillem Casal, que ha recordat que la cisterna tenia capacitat per a 15.000 litres i que la recàrrega que s’havia fet el dia del vessament, l’1 d’octubre passat, va ser de 4.400 litres i va servir per omplir del tot el dipòsit. Quan es va poder determinar l’origen del vessament, la cisterna ja era gairebé buida, i per tant l’escolament va ser de “dimensions considerables”.
Casal ha aprofitat les preguntes dels periodistes a la roda de premsa per explicar els principals acords presos pel Consell de ministres per afirmar que les mesures implementades –els camions bomba que recuperen el carburant i les barreres col·locades al riu per retenir-lo– “estan funcionant molt bé” tot i que les inclemències meteorològiques han complicat algunes tasques i que es pugui decantar correctament el gasoil. En aquest sentit, ha comentat que les sondes de detecció d’hidrocarburs que hi ha instal·lades la zona de Borda Sabater, prop de la frontera, marquen que “la situació ha millorat”, però continua i “és probable” que duri encara “uns dies més” i es vegi alguna taca d’hidrocarbur al riu. Casal ha afirmat que “és normal la situació que estem vivint” i que encara pot arribar al medi més carburant, ja que el sòl ha actuat com una “esponja” i quan estava xopa l’arribada del gasoil al riu era “més visible i més ràpida”, i posteriorment aquesta sortida és “més lenta i allargada en el temps”.
La “principal preocupació” del Govern és ara mantenir el dispositiu per continuar capturant el gasoil vessat i sanejar l’aigua, mentre que en paral·lel es treballa el plec de càrrecs per determinar les causes del vessament i els responsables. En aquest punt, el titular de Medi Ambient ha assegurat que l’executiu “depurarà responsabilitats”, d’acord amb les normatives de seguretat industrial i mediambiental.
El vessament es va originar l’1 d’octubre en un edifici de la carretera d’Engolasters i ha arribat a les aigües dels rius Madriu, Valira d’Orient i Gran Valira. La incidència es va detectar a quarts de dotze de la nit, quan dues dotacions del cos de bombers es van desplaçar fins al pont de la Tosca, després d’un avís dels veïns per la forta olor que emanava del riu Madriu. Tècnics de Medi Ambient, així com efectius de Protecció Civil i policia, es van desplaçar també a la zona, on es van instal·lar un dic inflable per aturar la baixada d’hidrocarbur i també es van col·locar mantes i xurros a diferents punts dels rius per absorbir aquest producte. A més, dues empreses especialitzades, han estat treballant des d’aleshores a la zona del pont de la Tosca per extreure el gasoil del riu.
Prop de 24.000 € per a projectes en favor de la biodiversitat
El Govern ha adjudicat els ajuts per impulsar projectes i actuacions que vagin en favor del coneixement, la preservació i la difusió de la biodiversitat i del paisatge. En total, el Govern s’ha repartit una bossa de 23.805 euros entre quatre projectes diferents.
Biologia i Comunicació SL –BIOCOM rep 2.792 euros i la proposta passa per l’elaboració i difusió d’una sèrie audiovisual sobre els ocells d’Andorra, titulada ‘Becs i plomes: un cop d’ull als ocells d’Andorra’. El projecte vol esdevenir un recurs educatiu, destinat principalment als escolars nacionals, tot donant a conèixer la diversitat, la sensibilitat i les amenaces que enfronta la biodiversitat andorrana. Alhora, cerca la promoció del turisme ornitològic.
La Fundació Privada Bonaventura Mora Sagués-BOMOSA, que ha proposat la gravació, l’edició i la difusió d’un pòdcast quinzenal dedicat a la fauna, la flora, la biodiversitat i el paisatge d’Andorra, rebrà 4.950 euros. El projecte busca arribar especialment al públic jove per generar més i sobretot millor consciència ambiental en aquesta franja d’edat. Els pòdcast donaran veu a diversos actors clau del país en aquesta temàtica.
Pel que fa al tercer projecte, subvencionat amb 7.254 euros, està impulsat per l’empresa Andorra Fishing Guide que durà a terme 16 sessions de cursos d’iniciació a la pesca educativa. L’objectiu és fer conèixer els espais de pesca del país i alhora formar els joves i els pescadors més experimentats en una modalitat de pesca sostenible, amb la finalitat de garantir la biodiversitat.
Finalment, se subvenciona amb 8.809 euros el projecte impulsat per la Federació Andorrana de Caça i Pesca per donar suport al centre de cria de la Perdiu Xerra. Aquest espai fa el seguiment per radiotelemetria dels individus de perdiu xerra alliberats, per determinar-ne la supervivència.
Adhesió del Govern al segell Llum Verda de Feda
El Govern s’ha adherit al segell Llum Verda impulsat per Feda. D’aquesta manera, tots els edificis del Govern han rebut el distintiu que acredita que l’electricitat que consumeixen és d’origen renovable i majoritàriament de producció nacional. Aquesta decisió permet fer un pas més en el full de ruta marcat per l’Executiu per a la reducció de les emissions d’efecte d’hivernacle i la lluita contra el canvi climàtic. En aquest sentit, Feda treballa per incrementar la producció d’electricitat nacional amb origen renovable. L’objectiu és incrementar-la i arribar al 2030 a una producció pròpia del 30% de l’energia que es consumeix al país, i aquí el parc eòlic del Maià suposarà un gran impuls, ha recordat el ministre portaveu, Guillem Casal.
En el conveni signat entre el Govern i Feda s’estipula que el certificat de Llum Verda es renovarà anualment tenint en compte el consum total registrat l’any anterior. La certificació de l’energia provinent de fonts renovables representa una reducció de la petjada de carboni del Govern de 2.420 tones de CO2. El segell de Llum Verda va néixer amb l’objectiu de fomentar la transició energètica i donar una eina a les empreses i institucions per acreditar el seu compromís.