L’accés al mirador del Roc del Quer deixarà de ser gratuït a partir de l’any que ve. Així ho ha decidit el Comú de Canillo, que ho veu com una manera de “donar-li més valor” i alhora mirar de reduir la massificació que es produeix actualment. El cònsol major de la parròquia, Francesc Camp, emmarca la decisió en la política turística que considera que hauria de seguir el país, apostant per la qualitat i no la quantitat amb un increment dels preus.
“No cobrarem gaire, és un preu que no crec que sigui dissuasiu per anar-hi, però com a mínim és una forma de donar-li més valor”, afirma, sense avançar encara la quantitat exacta que s’ha d’acabar de decidir. El canvi s’hauria de produir entre finals de març i principis d’abril, moment en què també es preveu obrir el pont tibetà, una altra activitat turística que també serà de pagament. Camp apunta que el mirador és “un dels referents” turístics del país, “una de les activitats més fotografiades i que més circulen per les xarxes socials”, per la qual cosa lamenta que “la massificació genera el que veiem darrerament: cert incivisme”. Així, a l’entorn del mirador s’hi llencen papers, hi ha brutícia “i això requereix un cost de manteniment. Per tant, si com a mínim amb el que ingressem podem pagar una part d’aquests costos, ens podem donar per satisfets”.
Igualment, apunta que si bé no preveuen que sigui un preu dissuasiu, “segurament baixarà l’afluència”, fet que tampoc veuen malament, ja que “tenim queixes dels veïns perquè hi ha molt trànsit de cotxes a l’estiu”. Per aquest motiu també s’està pensant a poder habilitar un transport amb bus que serveixi tant per al pont tibetà com per al mirador. “Cobrar aquest tiquet d’entrada ens ha de permetre donar més servei global a la zona”. Tampoc s’ha definit si els residents tindran el mateix preu, tot i que es preveuen avantatges per a alguns col·lectius. Pel que fa a la comercialització, la idea és que es venguin les entrades per internet, tot i que també es podran adquirir als hotels o a l’oficina de turisme. De la mateixa manera, es pensa d’oferir tant entrades individuals com opcions paquetitzades amb altres activitats de la parròquia o de la resta del país.
Punt de reflexió
Camp admet que l’increment de preus del sector turístic “és el punt clau de reflexió dels pròxims anys a Andorra”. La qüestió és ser capaços d’esbrinar “quant més podem apujar els preus sense que això ens faci perdre facturació”, assenyala, indicant que és possible que “no l’encertem a la primera”, per la qual cosa considera que s’ha de fer “de forma progressiva”. Amb tot, “si volem anar cap a un turisme de més qualitat, i el ministre Torres també ho ha manifestat, un factor clau és el preu”. Per això considera que ha de ser una “estratègia de país”, però que cadascú des de les seves competències, siguin administracions públiques o negocis privats, hi han de contribuir. “I apujar preus vol dir donar més qualitat”, remarca, un fet que a llarg termini “pot significar que les empreses tinguin més ingressos i per tant, que puguin remunerar millor els seus treballadors”. Una aposta a fer a 10 o 15 anys vista, però “tot el que sigui fàcil d’accionar, fem-ho ara”, diu.