Les zones no urbanitzables que preveia el projecte inicial passaran a ser tres zones de protecció rural, on es podrà edificar a partir de certs criteris. Aquest és el canvi més rellevant del Pla d’ordenació urbanística parroquial (POUP) d’Ordino que avui el Comú ha presentat en tres reunions a diferents punts de la parròquia, amb presència sobretot de propietaris i arquitectes.
A partir d’ara, “no s’edificarà de qualsevol manera i en qualsevol lloc, ja que es continuarà protegint una sèrie de zones, però es rebaixa bastant l’edificació amb l’objectiu de mantenir el paisatge rural”, ha afirmat la cònsol major, Maria del Mar Coma. “Al final –ha valorat– crec que hem arribat a cert equilibri, i si realment veiem que hi ha una necessitat més gran d’edificació, d’aquí a sis anys en podem tornar a parlar, perquè pujar és molt fàcil i rebaixar, que és el que estem fent ara, és molt més difícil”.
Segons Coma, “busquem el diàleg amb els propietaris i respectem el seu dret, però hem de tenir en compte la Llei del sòl, amb entorns que s’han de protegir si volem conservar l’aspecte del poble”. A grans trets, el nou dibuix de la parròquia té la voluntat d’aconseguir un creixement urbanístic sostenible i respectar zones sensibles, com ara la protecció del riu i el camí ral pel que fa a Riberamunt. Ara bé, “tots els projectes singulars que aportin valor afegit a la parròquia, es poden mirar a part, ja que hem de ser molt curosos amb el que fem, amb coherència i garantia, preservant la identitat del sector agrícola”.
Les tres zones de protecció rural on es permetrà la construcció i que passen a substituir la idea inicial de no urbanitzable tenen en compte criteris com ara la parcel·la adscrita i la superfície permesa per edificar, i s’hi podran ajuntar més d’un propietari. Així, la zona 1 és la de fons de vall, que inclou els indrets més plans al costat del riu i el camí ral, on la parcel·la haurà de ser de 3.000 metres quadrats i 350 d’edificació, mentre que en la 2 serà de 2.000 metres quadrats de construcció, amb l’objectiu d’evitar haver de construir grans vials per connectar urbanitzacions i apropar-les a la zona amb més serveis. La zona 3 es refereix a alta muntanya, on caldrà una parcel·la de 6.000 metres quadrats, tot i que en aquest cas s’hauria de construir una carretera i per aquest motiu hi hauria d’intervenir el Govern.
Al·legacions acceptades
Després de la presentació inicial per part del Comú del projecte inicial, ara fa un any, es van presentar 220 al·legacions, el 60% de les quals sobre la base dels terrenys no urbanitzables. En aquest cas, totes s’han pres en consideració i s’han inclòs en el projecte que es va presentar ahir. Pel que fa al 40% restant, també se n’han tingut en compte algunes, mentre que altres s’han refusat. Per exemple, en el cas que el terreny d’un propietari estigués partit en dues zones diferents. Per evitar això, els redactors han disposat de la relació de tots els propietaris, perquè cada propietat estigués en una mateixa unitat d’actuació. “Tot el que era lògic prendre en consideració, s’ha pres”, ha assegurat Coma.
Quant als terminis, el projecte estarà en exposició del 5 d’agost al 17 de setembre a la sala La Buna, prèvia aprovació avui del Consell de Comú. Durant aquest període, es podran fer les consultes tècniques necessàries, la corporació tindrà un temps per contestar-les i el mes de novembre es farà l’aprovació provisional. A partir d’aquí, la comissió tècnica d’urbanisme (CTU) haurà de validar el pla en el termini màxim d’un any, de manera que el novembre del 2025 es podria aprovar definitivament.