A més de les consultes externes del servei de Salut mental, hi haurà altres serveis de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell que sortiran del centre? Segons la directora general del SAAS, Meritxell Cosan, ara per ara no: “Al revés, la idea és intentar recuperar el servei d’Envelliment i Salut que el tenim al Cedre”, diu. En aquest sentit, recorda que a causa de la pandèmia de la Covid, en aquest centre sociosanitari es van haver de muntar fins a dues plantes d’hospitalització que van acollir residents d’altres sociosanitaris o fins i tot persones grans que no estaven en cap centre. 

Així doncs, dues de les cinc plantes que té el Cedre van ser considerades d’hospitalització. De moment, s’ha pogut unificar tot en una sola planta. Així les coses, les plantes de la 1 a la 4 seran sociosanitàries i la cinquena és la que queda ara per ara dedicada a hospitalització. Però de forma transitòria, ja que “ens agradaria de cara al 2024 o 2025 poder-ho reconduir cap a l’hospital”, declara Cosan.

Circuits centralitzats
I el motiu? Certament, d’una banda hi ha el fet que llavors hi podrà haver més places sociosanitàries al Cedre, però encara hi ha una altra raó més de pes. I és que tenir allà hospitalitzacions “ens distorsiona a nivell de circuits”, fa notar la directora general del SAAS. I afegeix que “per a nosaltres no és ideal ni evident tenir la unitat d’hospitalització com a tal desvinculada de l’hospital”. 

Per explicar els inconvenients d’aquesta desvinculació posa un exemple. A vegades, exposa, es  requereixen altres professionals i consultes que s’han de fer a aquests pacients, com ara un ginecòleg. “Doncs no és evident baixar al Cedre perquè no tens ecògraf ni altres instruments que pots necessitar”. Per tant, s’ha acabat pujant aquest pacient fins a l’hospital. Amb la qual cosa es fa necessari també el transport sanitari. “És complex”, remarca. Això pot passar també amb qüestions relacionades amb la  medicació de cap de setmana o amb les reserves de sang.
Meritxell Cosan reconeix que els pacients del Cedre no són aguts com a tal, “ja que han passat el seu procés d’agudització dins de l’hospitalització d’aquí, però no deixen de ser pacients que necessiten hospitalització, i per tant l’ideal és que estiguin centralitzats”, conclou.

“Reflexió profunda” sobre qui ha de gestionar el sociosanitari
De qui hauria de ser competència la gestió del centre sociosanitari el Cedre: de Salut, a través del SAAS, d’Afers Socials o d’un tercer? Aquest és un plantejament que més enllà d’aparèixer de manera recurrent a les campanyes electorals ha de ser fruit d’una “reflexió profunda entre la part política i el mateix consell del SAAS”. Així ho creu la directora general de l’organisme, Meritxell Cosan. 

Al seu parer, el SAAS hauria d’estar focalitzat en hospitalització i consultes vinculades a l’hospital, mentre que la part sociosanitària hauria d’estar assignada a una altra institució o entitat, “però en tot cas no sé si hauria de ser el SAAS a la llarga”. I ho argumenta. Cosan constata que  moltes vegades als sociosanitaris es barregen dos tipus de pacients. Hi ha persones que estan en un sociosanitari per un tema residencial purament i n’hi ha d’altres que sí que requereixen una assistència mèdica més important, “però en tot cas no arriben al règim d’hospitalització”.

Per aquest motiu caldria replantejar la gestió del Cedre  perquè són pacients que estan estables. Evidentment poden tenir el seu metge d’atenció primària o especialista si tenen alguna patologia associada, però “són pacients que el que necessiten és estar ben controlats igual que un avi està a casa seva i està ben controlat i té les seves visites de seguiment”. Ara bé, potser no pot estar a casa per un tema de mobilitat,  de dependència o de demència, però creu que això no és un tema d’hospitalització, és un tema més dels recursos de dependència que es generen: “I els recursos de dependència no sé si haurien d’estar gestionats pel SAAS”.

El SAAS reforça el cedre
Tot i que de cara al futur Cosan pensa que s’hauria d’enfocar la gestió del sociosanitari,  reconeix que “el SAAS ha aconseguit estabilitzar el Cedre, és un centre que està molt ben dotat, té unes garanties assistencials molt bones”. És per això que advoca perquè ja sigui el SAAS o Afers Socials o un extern, si mai es fes un concurs, es “continuï amb aquesta línia que ens ha costat tant d’arribar”. Bona prova que el Cedre funciona bé, és que “molts professionals volen deixar altres entitats privades per anar a treballar-hi”. En aquest sentit, la directora general del SAAS exposa que cada cop els arriben més currículums de gent “de dins del sector” que hi volen treballar. I si això passa, diu, “és que realment les coses les estàs fent bé”.