Andorra Recerca i Innovació (ARI) ha presentat als cònsols de les set parròquies la plataforma Argos, que ha de permetre les institucions del país millorar la seva capacitat d’anticipació i resposta proactiva davant fenòmens meteorològics i climàtics extrems de gran impacte. Segons han explicat els cònsols que avui feien de portaveus de la reunió, l’escaldenca Rosa Gili com a amfitriona i el canillenc Jordi Alcobé, ja està a punt per ser operativa i només cal que des dels comuns es faciliti la instal·lació de sensors a les zones que presentin risc natural en el seu territori que permetin activar l’alerta a la població. Es tracta d’evitar, per exemple, que uns aiguats com els del 1982 o una allau com a la d’Arinsal causin danys personals perquè s’hagi pogut preveure el fenòmen i avisar la població amb prou antel·lació.  

L’eina ja s’ha treballat amb el departament de Protecció Civil, i els principals actors en la gestió d’emergències, com son Policia i Bombers, a més de l’ARI, i segons Alcobé ara cal que els comuns s’hi adhereixin “per facilitar les dades i que sigui una eina efectiva”.

En paral·lel, els representants dels comuns també es va reunir fa uns dies amb Protecció Civil per tal d’establir un nou conveni de col·laboració amb l’objectiu d’anticipar els riscos de fenòmens meteorològics extrems, qeue cada vegada són freqüents, tal i com assenyalava el cònsol canillenc. “Volem tenir eines per actuar i tenir elements per donar resposta a la societat civil”, ha manifestat, alhora que ha explicat que s’està en espera de la proposta que es pugui fer des del departament de Protecció Civil també per establir un protocol de reacció clar per donar una resposta ràpida des dels comuns quan es tingui coneixement d’algun risc. En aquest sentit, Alcobé ha explicat que, tot i que els cònsols tenen potestat per evacuar una zona o espai davant d’un perill concret, a vegades no se sap ben bé com actuar davant de determinades situacions i demanava disposar d’un protocol o reglament que avali l’actuació dels cònsols en aquest camp.

Vinculat a tot plegat, i preguntats per la possibilitat de reactivar el sometent davant d’emergències, Gili ha assenyalat que als comuns hi ha gent “habilitada i formada en primers auxilis”, com són els agents de circulació, i per tant “ja estem coberts”. I si algun dia fos necessari es podrien activar voluntaris.

D’altra banda, l’ARI també va presentar als responsables comunals una eina per fer seguiment de la gent gran.


Conflicte amb el COAA
En relació al conflicte amb el Col·legi Oficial d’Arquitectes d’Andorra, Gili ha afimat que no han tornat a mantenir cap reunió de manera conjunta tots els cònsols amb el COAA per veure com es pot solucionar el bloqueig de les revisions dels plans d’ordenació i urbanisme parroquials (POUP). En tot cas, ha assegurat que des dels comuns estan “tranquils”, perquè “el que fem és dins de l’interès general” i “fem el millor que podem amb les eines que tenim i dins el respecte per les normes andorranes”, i compten amb l’assessorament de tècnics i interventors.


Dificultats al constituir els consells de joves
Els cònsols han debatut i compartit experiències al voltant de la constitució dels consells de joves de parròquia a la què obliga el Pla Nacional de Joventut, i alguns d’ells han posat damunt la taula les dificultats amb les que es troben per donar-hi compliment ja que, mentre els consells d’infants s’organitzen a través de les escoles ubicades a la parròquia, no totes tenen centres de segona ensenyança on anar a buscar consellers.

Els comuns que “han tirat endavant” els seus consells de joves és perquè tenen escoles de secundària, i no tots els joves consellers són forçosament de la parròquia, ha explicat la cònsol d’Escaldes, Rosa Gili, encara que aquest darrer fet no suposi un problema i els comuns acceptin la participació de joves d’altres parròquies.

Per mirar de buscar una solució per a aquelles parròquies que no han pogut constituir els consells de joves, els cònsols parlaran amb els responsables dels ministeris d’Afers Socials, de qui depèn el Pla Nacional de Joventut, i d’Educació, que és amb qui es treballa per als consells d’infants.