Tot i que ja ve de lluny, un altre conflicte laboral pren rellevància aquests darrers dies, en aquest cas de funcionaris públics. Els professors s’estan plantejant la possibilitat d’anar a la vaga si no prosperen les seves reivindicacions, algunes de les quals força antigues, però abans volen “esgotar totes les vies de negociació”. Ho decidiran finalment en l’assemblea que el Sindicat de l’Ensenyament Públic (SEP) ha convocat de cara al pròxim dimarts 21 de gener.
“Estem cansats de tants anys amb aquestes condicions i projectes que no s’acaben d’engegar”, però “el col·lectiu decidirà en funció de la resposta del Govern”, va afirmar el secretari general del SEP, Sergi Esteves. Precisament, el comitè directiu del sindicat no té previst defensar un posicionament conjunt en l’assemblea, sinó que plantejaran les diferents opcions i la seva visió de l’estat de les negociacions.
En aquests moments, hi ha diversos escenaris sobre la taula. El primer seria la vaga, però només es contempla com a l’últim recurs. “Si no se’ns presenta alguna cosa substancial en política retributiva, seria una opció”, ja que “ara mateix la negociació està aturada perquè no ens han proposat res”, va detallar el dirigent sindical.
Altres escenaris possibles serien convocar una manifestació o una concentració, demanar una última reunió amb Funció Pública, esperar el mes de març com a termini que el ministeri va situar o demanar una reunió amb el cap de Govern, Xavier Espot. “Amb Educació treballem bé i hi ha bona entesa, però amb Funció Pública no hem tingut aquesta sensació, ja que no n’hem tingut notícies”, va lamentar.
Els mestres tenen plantejats diferents reivindicacions, una de les quals fa referència a la situació que es pot crear en el moment que molts mestres es jubilin i es faci evident la manca de personal per cobrir aquestes baixes. Segons Esteves, “això és conseqüència d’un problema sistèmic, per això demanem solucions i revisar la política laboral, ja que ara mateix no és una feina competitiva, amb els interins sota mínims”.
Pel que fa a la graella salarial, els representants del SEP no precisen una xifra concreta, però “cal corregir les desigualtats internes, perquè hi ha una manca de complements respecte als cossos especials”. A partir d’aquí, estan en espera de conèixer les conclusions de l’estudi de la graella salarial a l’Administració, que el Govern els hauria de presentar abans del mes de març.
Per últim, hi ha la carrera professional, que ja està “pràcticament acabada”, gràcies a les bones relacions amb el ministeri d’Educació. Només faltaria la partida pressupostària associada per poder aplicar les mesures transitòries.