El futur transport sagregat serà un tramvia urbà lleuger, que cobrirà el trajecte entre la frontera hispanoandorrana i la part alta d’Escaldes-Engordany. En aquests moments s’ha acabat la primera fase de diagnosi d’un total de quatre, amb una proposta inicial de recorregut. Per analitzar aquest traçat, les zones d’aparcament i el pas dels vehicles, hi haurà una trobada amb els comuns de Sant Julià de Lòria, Andorra la Vella i Escaldes i els propietaris dels terrenys el mes que ve. “És un projecte de país i necessita la col·laboració dels comuns”, ha afirmat avui el secretari d’Estat de Mobilitat, Transports i Transició Energètica, David Forné, en la compareixença del balanç governamental de l’any.

La iniciativa, inclosa al pla sectorial d’infraestructures a dotze mesos vista, podria comptar amb el finançament del Banc Europeu d’Inversions, gràcies al procés d’aproximació a Europa. “És un projecte a llarg termini i per això encara no podem concretar la inversió, però s’han de buscar vies de finançament, tot i que ara encara no estem en aquest punt”, ha matisat Forné.

Sobre si aquest tramvia substituirà o complementarà les actuals línies de bus, “hi haurà temps per discutir-ho”, però “s’hauria de reformular el servei de bus amb una coordinació amb aquestes línies, que encara tenen una concessió llarga, i amb les quals estem satisfets”, ha recordat. Un cop el tramvia arribi a Escaldes, els viatgers s’hauran de connectar amb les parròquies altes. Pel desnivell, “seria costós” fer-ho mitjançant el mateix tramvia, així que Forné ha proposat un transport aeri –un telefèric–, tot i que aquesta opció encara s’ha d’acordar amb els comuns d’Encamp i la Massana.

Pel que fa a l’ampliació del servei del bus nocturn que es va començar a aplicar el setembre, el secretari d’Estat ha informat que els usuaris han augmentat un 25% en aquests tres mesos, entre els dies laborables i els caps de setmana. En concret, el setembre el van fer servir 186 persones, 226 a l’octubre i 292 el novembre. “Hem solucionat la major part dels problemes de la gent que treballa a la vall central i han de pujar a la nit a parròquies altes”, ha assegurat. 

Sobre si el servei arribarà al Pas, tal com reclama la Cambra de Comerç i l’associació de comerciants de la localitat, Forné ha implicat els comuns en la solució. En aquest sentit, el cap de Govern, Xavier Espot, ha revelat que en una reunió recent amb la cònsol major d’Encamp es va posar sobre la taula la possibilitat d’habilitar una línia comunal entre el Pas i Encamp. “S’ha d’estudiar bé per saber si hi ha massa crítica suficient, ja que l’oferta no pot ser a la carta, però no tanquem la porta”, ha precisat.

“No som una monarquia electiva”, diu el cap sobre el ‘delfí’
Tot i que encara queden dos anys i mig de legislatura, cada vegada que el Govern fa un acte de balanç sobre les seves polítiques en diversos àmbits, ja sigui a final d’any, com avui a la sala del consell de ministres de l’edifici administratiu, o a l’estiu a la casa de colònies d’AINA, com el mes d’agost passat, surt el tema del suposat ‘delfí’ de l’actual cap de Govern, Xavier Espot, que no es podrà presentar a la reelecció. “No som una monarquia electiva”, ha deixat anar Espot al voltant del procés de reflexió que s’haurà d’obrir en el si de l’Executiu i a Demòcrates per encarar el seu relleu.

Avui han repetit dos ministres respecte als que van comparèixer a l’estiu a AINA: el de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia i portaveu del Govern, Guillem Casal, i la de Cultura, Joventut i Esports, Mònica Bonell, que no han volgut aclarir si aquesta repetició tenia res a veure amb la possibilitat que ells fossin els escollits.

Segons Espot, “ara mateix encara no en parlem d’això, però el mètode d’elecció serà plural i participatiu, no ho he de decidir pas jo sol, en cap cas prendré una decisió unilateral”, ja que “la meva capacitat d’influència té un límit i cal tenir clar fins on arriba”, ha puntualitzat. Així doncs, ha afegit el cap de Govern, “ara hem de governar i prendrem la decisió en el moment oportú”.

Avança el projecte de llei del cànnabis terapèutic
El procte de llei sobre el cànnabis terapèutic es troba en una fase avançada, segons ha assegurat el ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia i portaveu del Govern, Guillem Casal. De fet, l’esborrany del text podria estar enllestit a principis de l’any vinent, amb l’objectiu de compartir-lo amb els grups parlamentaris del Consell General, ja que “el text serà millor si és compartit”, ha destacat Casal.

El ministre ha explicat que es treballa en aquest projecte des de la legislatura passada. “Volem reforçar el sector primari, ho estem analitzant per controlar la traçabilitat del producte, però és un afer transversal que requereix d’un treball conjunt entre el sector i diferents ministeris, amb el propòsit de trobar un encaix específic”, ha afirmat. Per últim, Casal ha posat en relleu que l’objectiu del ministeri és arribar a la protecció del 30% del territori de cara a l’any 2030.