La població d’os bru a tot el Pirineu durant el 2024 es xifra en 96 exemplars, vuit dels quals es van detectar en territori andorrà, amb un total de 48 indicis, segons es desprèn dels resultats de la reunió anual del Grup pel Seguiment Transfronterer de l’Os bru al Pirineu (GSTOP), òrgan participat pel departament de Medi Ambient i Sostenibilitat i el cos de banders, així com per les administracions competents homòlogues de Catalunya (també de l’Aran), l’Aragó, Navarra i França. Andorra hi contribueix amb el control de setze estacions de seguiment que es visiten periòdicament per registrar els resultats obtinguts.
Un d’aquests vuit ossos detectats a Andorra és el Tuc, un mascle adult de 8 anys. Segons el cap de banders, Ferran Teixidó, tornarà a entrar enguany, després que ho hagi fet ja en quatre ocasions. L’animal ocupa un territori propi, però no té descendència perquè en aquesta zona hi ha poques femelles. “Les busca i no les troba”, va assegurar Teixidó. El cap de banders augura que entre aquesta primavera i la propera tardor la xifra d’exemplars detectats serà similar a la de l’any passat. “Els ossos mascles s’eviten i, com que ja hi ha el Tuc, és difícil que en vingui un altre de gran, no comparteixen territori, així que potser en detectem algun més el 2025, però no passarem de deu”, va precisar.
En aquests moments, els ossos acaben el període d’hibernació. A Andorra no s’ha detectat cap moviment durant l’hivern, però a Catalunya i França alguns s’han mogut el mes de gener, ja que en determinats llocs no dormen tot l’hivern, sinó que poden despertar-se, sortir de la cova i tornar a hivernar. Per exemple, a Cantàbria o Astúries alguns ni hivernen, perquè tenen menjar suficient.
Les dades recollides a Andorra al llarg del 2024 s’han obtingut a partir de la recopilació de vint-i-dues mostres de pèl i dues de femtes que, un cop efectuades les anàlisis genètiques respectives, han permès identificar set ossos diferents (una femella i sis mascles). També es va poder observar la presència d’un exemplar –el vuitè– mitjançant imatges, del qual no se’n van poder obtenir mostres i, d’aquesta manera, es desconeix si es corresponia amb algun dels set exemplars identificats genèticament, o bé es tractava d’un altre animal diferent.
22 cries noves
Al conjunt del Pirineu, durant el 2024 s’han identificat 96 ossos (47 femelles, 45 mascles i quatre individus de sexe no identificat), dels quals 13 cadellades amb 22 cries noves. A més, el seguiment ha permès identificar set exemplars de més d’un any d’edat que se sumen als animals del 2023, així que el valor del 2023 queda fixat en 90 exemplars.
Segons els càlculs elaborats pel GSTOP, des de l’any 1996, s’han reproduït 34 femelles i 21 mascles diferents als Pirineus. Aquest 2025 un mínim de 20 femelles es trobarien disponibles per tenir cadells. Pel que fa a exemplars que es donen per morts o desapareguts durant l’any 2024, la xifra és de cinc, la major part exemplars subadults.