Que cal fer un replantejament generalitzat dels ajuts de recerca que atorga el ministeri de Relacions Institucionals, Educació i Universitats ho diu el mateix ministeri en la memòria d’aquesta àrea de l’any passat. “Elaborar un reglament d’ajuts de recerca per agilitzar i millorar el procediment i la gestió dels ajuts” és aquesta mena de mantra que no para de repetir-se entre les propostes de millora d’Educació per a cadascun dels ajuts, ja siguin de tercer cicle, de matrícules de tercer cicle, de temàtica andorrana i per a la mobilitat d’investigadors. I és que tot i que la partida pressupostària destinada per al 2024 era de 218.200 euros, l’import finançat ha estat de poc més de 119.000 per a 23 ajuts. Però, és clar, cal tenir en compte d’una banda que 99.000 euros no s’han fet servir i que dels que sí s’han concedit, la gran majoria, 100.000 euros, han anat a parar als vuit ajuts complementaris andorrans a projectes europeus Poctefa.

I un dels exemples paradigmàtics que la situació no acaba de rutllar i que el mateix ministeri n’és plenament conscient es pot veure en els ajuts de tercer cicle, els de doctorat. I és que si bé el nombre previst d’ajudes en la convocatòria era de dos amb un import de 48.600 euros cadascun, com a màxim, tot i que es van rebre dues sol·licituds, finalment el concurs es va declarar desert. Una de les candidatures per incompliment de les bases i l’altra, que va arribar una mica més lluny en el procés per poder accedir-hi, perquè va renunciar a l’ajut abans de la seva resolució.

En el cas concret del doctorat, es proposen un seguit de millores, a més de la ja esmentada de canvis en el reglament. Així s’aposta per incrementar tant l’import d’ajuts de tercer cicle per fer-los més atractius als possibles candidats com de la difusió que es fa d’aquests. També es proposa valorar l’opció d’obrir les bases de tercer cicle als doctorats industrials i fer una rúbrica dels mèrits. A més d’aquestes millores, es planteja l’opció d’eliminar l’exclusivitat de dedicació durant el període de gaudi dels ajuts, i per tant revisar les incompatibilitats que consten a les bases. I aquest punt de la dedicació exclusiva és el que pot frenar les persones interessades a optar a aquests tipus d’ajut. Es fa difícil, doncs, no poder compatibilitzar? O dit d’una altra manera, hi ha qui es pugui dedicar exclusivament a fer la tesi doctoral? Si no és així, no pot rebre l’ajuda, la qual cosa potser desincentiva que s’hi vulgui dedicar.

I és que si es fa una retrospectiva dels últims set anys, va ser el 2020 quan es va fer el ple de candidatures presentades i acceptades, fins a cinc. També hi va haver una tesi defensada i dues dipositades en aquell any. Quant a imports atorgats, es reflecteixen en la memòria que el 2022 es van validar dos però només es va fer efectiu un per valor de 7.500 euros, mentre que el 2023 es van validar dos i es van abonar 15.000 euros.