Més efectius humans i materials. Aquesta és la demanda dels banders, expressada avui durant l’acte de celebració del patró del cos, Sant Francesc d’Assís, amb la presència de nombroses autoritats. Actualment, la plantilla està coberta, amb una vintena d’efectius, després que cinc agents que van substituir les places vacants per jubilacions hagin completat el període de formació. Durant el 2025 no es convocaran més edictes, perquè no hi ha partides al pressupost, que ja està aprovat, i de cara al 2026 el director del cos, Ferran Teixidó, va demanar entre dos i quatre banders més, ja que no s’han creat noves places des de fa vint anys. “La nostra idea és anar demanant personal, ja que les feines que es feien fa vint anys ara no són les mateixes, tot i que és cert que la tecnologia ens ajuda molt”, ha afirmat Teixidó.
A parer del ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal, “és cert que hem d’anar més enllà de reemplaçar les jubilacions i, si el cos ho necessita, es requereix i és raonable la demanda, i fins ara així ha estat, ho estudiarem”. Casal ha destacat que alguns dels nous banders que han superat la formació tenen estudis de medi natural, fins i tot doctors en biologia, experts en espècies com el gall de bosc, i “això reconforta i demostra que, a més de conèixer el territori, són capaços d’analitzar-lo”, ha assegurat.
A més, els banders han demanat un increment salarial, ja que el sou base de les noves incorporacions es queda en 1.600 euros més variables. En aquests moments s’estan analitzant les graelles salarials dels cossos especials i del conjunt de l’administració, i també es comparen amb els cossos especials dels territoris veïns. Segons el director del cos, “hem de tenir un increment que sigui just, sobretot en relació amb el nivell de vida, perquè als nous agents se’ls hi queda molt just”, així que, “com que costa que els joves s’hi interessin, la feina ha de ser atractiva, perquè ara quan posen en una balança sou i exigències, tenim pocs candidats”.
Durant l’acte s'ha posat especial èmfasi al seguiment de l’os bru a Andorra, sobretot perquè el 2024 ha representat “un punt àlgid”, ha assegurat Casal. Des dels onze punts de control sistemàtic instal·lats a la muntanya, s’han detectat 24 mostres d’ADN que s’han fet analitzar fora d’Andorra, de les quals s’ha extret la conclusió que vuit exemplars diferents han trepitjat territori andorrà enguany, sis mascles i una femella, en aquest cas amb una cria. “No només posant més mitjans humans ens simplificarà la tasca i trobarem l’os de manera més segura, sinó que també cal millorar els equipaments tècnics, i en això treballem per apropar la muntanya al cos”, ha precisat el ministre del ram. D’altra banda, Casal ha destacat “la bona entesa” entre les parts per la futura llei de caça, amb un ampli suport a la comissió del Consell General.
Tretze anys de servei al cos
La gossa Ada ha estat la protagonista de l’acte, ja que després de 13 anys de servei al cos es jubilava, i per aquest motiu ha rebut una distinció i el reconeixement dels presents, amb vídeo inclòs.