A un mes vista de l’inici de la Setmana de l’isard, la Federació de Caça i Pesca ha alertat avui que a les regions veïnes, com ara la Cerdanya francesa i alguns llocs de Catalunya, “ha aparegut amb intensitat la malaltia de la llengua blava, sobretot en els corders”, ha precisat el seu president, Josep Maria Cabanes, en el transcurs de la benedicció del bestiar que s'ha fet avui a Ordino, coincidint amb el canvi de guardes a la vall de Rialb.

“Tenim una cabana relativament sana, toquem fusta, n’hem tingut algun cas, però ha estat esporàdic, i això és important perquè significa que els isards presenten bona salut i immunització”, ha afirmat Cabanes, que ha revelat que a la Cerdanya francesa un 50% dels corders han patit la malaltia i la majoria han mort, perquè en aquella zona no es vacunen els animals. “Som un país exemplar, ordenat i modèlic, però ells no ho fan, i això provoca que en valls on anys enrere hi havia uns 250 isards, ara només se n’han comptat cinc”, ha assegurat Cabanes. “Ja fa anys que ho parlem amb les Federacions de caça veïnes –ha lamentat–, però ells apliquen una política diferent, no hi ha res a fer, no tenen aquesta preocupació”. Per aquest motiu, “a nosaltres ens preocupa moltíssim, perquè estem al costat i creiem que tothom té el deure de conservar el medi natural, i això vol dir vacunar”, ha emfatitzat.

Per la seva banda, el ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal, s'ha mostrat menys inquiet per la situació que Cabanes. “La situació actual no ens fa por, ja que de moment  a casa nostra no tenim dades que ens alarmin”, ha afirmat el ministre, que ha explicat la bona col·laboració amb les autoritats veïnes i ha revelat que només s’havia detectat un cas en fauna salvatge, en un mufló, mentre que no s’ha trobat cap cas d’isard i, de fet, quant a aquest animal, en ser caprins, és més complicat que acabin agafant aquesta malaltia. “No podem vacunar la fauna salvatge, així que s’haurà d’immunitzar amb el cicle natural”, ha aclarit Casal.

En aquests moments, 200 caps de bestiar estan fent la transhumància a Ordino, d’Emprius a la vall de Rialb i Sorteny. 120 són vaques, amb 40 vedells, i la resta són cavalls i pollins. Segons el Comú, cada cop hi ha més joves que s’hi dediquen i asseguren el relleu generacional.