Els comuns estan posant fil a l'agulla per aconseguir un major control de les colònies de gats. Mentre que en algunes parròquies aquesta tasca s'encomana a empreses especialitzades o protectores, en algunes altres aposten per crear noves figures o normes dins la corporació per tal d'assegurar una millor gestió de la fauna urbana, establint mecanismes de control que permetin millorar la neteja i l'ordre a la parròquia. Tot plegat sota la coordinació del departament de Medi Ambient del Govern.

En el cas de Sant Julià de Lòria, el Comú treballa en una ordinació específica en higiene pública que veurà la llum aquest any i que permetrà ordenar millor la gestió de residus a la via pública. La norma també incidirà en el model de gestió de les colònies de gats. Segons explica el cònsol major lauredià, Cerni Cairat, s'ha detectat com en alguns punts de la parròquia les colònies de gats s'alimenten "de manera descontrolada", la qual cosa genera problemes de salubritat i un creixement de població exponencial.

El cònsol assegura que des de Medi Ambient són conscients que aquestes colònies "representen un perill per a la biodiversitat endèmica del país" i, per tant, a través d'aquesta ordinació comunal que s'està enllestint "volem establir un pla de gestió integral de les colònies de gats". De fet, a Sant Julià de Lòria s'han trobat colònies en altes cotes de la muntanya, sobre els 1.600 metres, la qual cosa provoca un perill molt important per la diversitat, i aquest fet "ens obliga a actuar".

A més a més, i a diferència de mandats anteriors, la corporació actual ha incorporat un cap de Medi Ambient "que ens permetrà elaborar els plants de gestió i regular molt millor tota la gestió de les colònies". La problemàtica, afegeix, "es treballa conjuntament entre administracions", ja que "és un problema d'àmbit nacional" que, "poc o molt, passa a totes les parròquies".

Així mateix, i amb l'objectiu de millorar la gestió de la fauna urbana, el Comú d'Andorra la Vella ha creat la figura del gestor de fauna urbana, que serà l'encarregat de coordinar i gestionar les colònies de gats i el control de coloms, establint-se com a interlocutor entre els diferents agents implicats, com veterinaris, empreses de control, associacions i altres actors. Aquesta mesura s'emmarca dins del Pla Integral d'Higiene, amb l'objectiu de millorar la neteja i l'ordre a la parròquia. D'aquesta manera, es destinaran recursos per garantir una gestió més eficaç i coordinada de les colònies, millorant la cura dels animals amb actuacions com l'esterilització, el 'xipejat' i altres accions de millora.

Pel que fa als coloms, segons el cens de 2024, la població estimada és de 1.313 exemplars, amb concentracions a zones com el Parc Central, la plaça del Poble, l'avinguda Meritxell i la zona de Lycée. El comú, amb l'ajuda d'una empresa especialitzada, fa un seguiment continu i aplica mesures de prevenció per evitar la nidificació, així com col·labora amb altres parròquies per gestionar la població de manera més eficient.

En el cas d'Escaldes-Engordany, actualment l'associació protectora d'animals Laika és qui gestiona les colònies de gats mitjançant una subvenció de caràcter social atorgada pel comú. La subvenció contempla totes les despeses de control i identificació dels gats domèstics ferals, la gestió de les colònies i la totalitat dels treballs previstos a la normativa vigent respecte al benestar dels animals, essent de competència comunal. Segons les dades facilitades pel comú a tancament del 2024, a la parròquia hi ha 26 colònies inventariades formades per una població total de 259 gats aproximadament. Del total, 188 estan esterilitzats, 153 tenen el xip, 71 estan pendents d'esterilització i 35 han estat esterilitzats sense xip.

Tal com expliquen des del Comú, la gestió de les colònies de gats "és complexa" perquè requereix la coordinació de diferents interlocutors (protectora d'animal, veterinari, voluntaris), per tant, "es fa cabdal definir uns procediments". En aquest sentit, des del departament de Medi Ambient del Comú "se supervisa periòdicament els procediments i els treballs que desenvolupa Laika i es col·labora amb l'associació en la gestió dels conflictes, donat que el benestar dels gats és un tema socialment molt sensible i pensem que la informació a la ciutadania és molt important".

Pel que fa als coloms, el funcionament és diferent, ja que és molt més difícil tenir-ne un cens. En tot cas, a Escaldes tenen una empresa contractada i quan es detecta un focus o hi ha queixes dels ciutadans, actua i els captura per després recol·locar-los.

Finalment, el Comú d'Encamp gestiona amb una empresa especialitzada les colònies felines existents per assegurar un bon control i seguiment, i amb la col·laboració d'associacions, controla la població de gats errants i té cura de les mateixes a través de voluntaris autoritzats, ja que algunes tenen un punt d'alimentació. Pel que fa a les dades de població, es tenen comptabilitzades fins a 26 colònies, la meitat de les quals estan senyalitzades. En total, la corporació calcula una població aproximada de 260 gats: fins al moment s'han realitzat 170 esterilitzacions i s'han 'xipat' 95 animals.