Els cònsols acusen el Col·legi Oficial d’Arquitectes d’Andorra (COAA) de la situació de “bloqueig” que es viu als comuns i les dificultats per contractar tècnics per elaborar “projectes sensibles”, com poden ser les revisions dels Plans d’Ordenació i Urbanisme Parroquials (POUP). Així ho ha posat de manifest el cònsol major de Sant Julià de Lòria, Cerni Cairat, que avui exercia d’amfitrió de la reunió de cònsols. Però no només això, sinó que se senten molestos especialment per “l’actitud i les formes” amb què s’ha dirigit l’organisme a ells. En aquest punt, han advertit que les aportacions “són benvingudes”, però que no accepten que un col·legi els digui “com hem de fer la nostra feina”, afegia Rosa Gili, cònsol major d’Escaldes-Engordany, que acompanyava Cairat com a portaveus dels mandataris comunals. I tampoc s’estaran de braços creuats, perquè des dels comuns es necessita avançar.
Tant l’un com l’altre comentaven que algunes clàusules dels estatuts i del codi deontològic del COAA suposen “un fre” a la participació dels arquitectes en la revisió dels POUP, perquè estableixen que aquells que hi tinguin relació no puguin treballar en aquella parròquia durant uns anys. Una mesura que es pot “entendre fins a cert punt”, deia Gili, però està suposant un problema, especialment ara amb la necessitat de fer aquestes revisions. Els cònsols han assegurat que hi ha hagut concursos per contractar professionals per assessorar en aquestes revisions que han quedat deserts, i quan s’ha obert el concurs més enllà de les fronteres i s’ha contractat un professional forà, s’ha criticat.
Gili també ha posat l’exemple de les dificultats per trobar professionals per redactar el projecte de pisos públics de l’avinguda del Pessebre com a mostra d’aquesta relació malmesa entre COAA i comuns. I en aquest sentit ha valorat que l’actitud del Col·legi fins i tot “posa en dubte la nostra legitimitat” i a vegades “posa bastons a les rodes”, deia.
Així, els cònsols han explicat que havien proposat celebrar una reunió amb els arquitectes per buscar solucions a la situació de bloqueig, però la resposta rebuda no ha estat “tot el positiva que volíem”, ha manifestat Cairat. Per la seva banda, Gili posava en relleu que cal diferenciar el rol dels polítics i el dels tècnics, i que les decisions polítiques corresponen a les institucions, i aquestes ara han de revisar els POUP i no alentiran el seu treball. En aquest sentit, els cònsols es mantenen en espera de les respostes del COAA a les seves demandes per poder treballar “en benefici de tothom” i en aquest punt subratllaven que els “consta” que les formes utilitzades per l’organisme no són compartides per tots els col·legiats.
Estudis de càrrega
Lligat a tot plegat, Gili i Cairat han manifestat que aquesta setmana ja s’acabaran de lliurar al Govern els diferents estudis de capacitat de càrrega, dels quals cal treure conclusions que s’hauran de plasmar als POUP.
Proposta per fer una comissió ad hoc per modificar la Llei del sòl
Els cònsols també han acordat traslladar al Consell General una proposta per crear una comissió legislativa ad hoc per treballar la modificació de la Llei del sòl. Diuen que hi ha consens en la importància que els comuns tinguin una participació “destacada” en aquests treballs, ja que la competència és dels comuns i és una de les qüestions “més importants” del treball dels comuns: la construcció mou molts diners i suposa una part important de la recaptació per taxes i impostos dels comuns, han recordat els cònsols de Sant Julià de Lòria i Escaldes-Engordany, Cerni Cairat i Rosa Gili, que avui actuaven de portaveus de la reunió de cònsols, a més de tenir un impacte en el paisatge i “l’Andorra del futur” que es vol.
En un nivell més concret, Cairat i Gili han assenyalat que amb el dia a dia des dels comuns han detectat problemes d’aplicabilitat de la llei, que volen posar damunt la taula i proposar solucions, i al mateix temps s’han de tractar qüestions més “de fons”, en matèria de sostenibilitat i paisatgisme, ha exemplificat Cairat.
La modificació de la Llei del sòl “no és una feina fàcil”, advertia Gili, recordant que el text té molts articles i té una complexitat tècnica que requerirà temps per fer la modificació profunda que es planteja.
D’altra banda, els cònsols han atès dues compareixences en el marc de la seva reunió mensual, una de la ministra d’Afers Exteriors, Imma Tor, que els presentava l’Organisme Andorrà de Cooperació Transfronterera, i per part de la Cambra de Comerç, que presentava el projecte de mediació per a la resolució de conflictes que està impulsant.