Des del Col·legi d’Enginyers d’Andorra s’instava fa uns dies a completar els mapes de riscos naturals que es preveuen a la Llei de protecció civil i a desenvolupar les actuacions que se’n derivin. Ho feien arran de les greus inundacions que han afectat especialment la Comunitat Valenciana la setmana passada. Un dels mapes de risc que es troben a faltar és, precisament, l’hidràulic.

Segons explica el president de l’organització professional, Vicenç Jorge, es tracta de fer el que ja existeix i s’ha publicat pel risc geològic –el cadastre de risc geològic– que determina el risc de despreniments de blocs rocosos i on es defineixen diferents zones segons el nivell de risc d’allaus, per als altres riscos naturals. En concret pel risc d’inundabilitat, l’enginyer explica que, malgrat que es demana un estudi hidrològic a nivell particular per a cada construcció o pla parcial que es desenvolupa, “no existeix un pla global”. 

En aquest punt, ha afirmat que el Col·legi es posa a disposició del Govern per col·laborar en la definició dels mapes de riscos naturals i els estudis que preveu la Llei de Protecció Civil, que han de servir per després desenvolupar les actuacions pertinents. Així per exemple en el cas de l’aigua, després dels aiguats del 1982 sí que es va canalitzar el riu al seu pas pel centre del país, “hi ha molta feina feta”, però segons Jorge “evidentment que en falta per fer”. 

En el cas de les infraestructures que manquen per estar més ben preparats davant de fenòmens meteorològics extrems i altres riscos naturals, el president del Col·legi d’Enginyers no va voler posar cap exemple, ja que seria “injust” fer incís en un lloc i risc concrets, però va reiterar la necessitat d’elaborar els mapes i desenvolupar les infraestructures que es determinin necessàries.