El darrer trimestre del 2023 es van crear dos dispositius d’atenció comunitària multidisciplinars pertanyents al servei de salut mental del SAAS: un adreçat a infants i joves i un altre a adults. Estan formats per professinals de la infermeria, l’educació social i la psiquiatria que atenen persones amb problemàtiques cròniques o complexes fent intervencions amb plans individualitzats per a cadascuna. 

Sobre l’atenció comunitària tant el ministeri de Salut com la unitat de salut mental del SAAS n’han arlat en diverses ocasions però fins ara no es coneixia el detall de la seva tasca. Ara, la resposta de la ministra de Salut, Helena Mas, a les preguntes de la presidenta suplent del grup parlamentari socialdemòcrata, Susanna Vela, relatives a l’Acord sobre salut mental del 2022 en dona detalls. 

Així, l’equip d’atenció comunitària adreçat a infants i joves està en marxa des del gener d’enguany i atén cada dia entre 6 i 9 pacients. El formen un infermer (40 hores a la setmana),  un educador social (10 hores a la setmana) i un psiquiatre (4 hores a la setmana). Aquest mes de setembre incorporarà, a més, 10 hores setmans de teràpia ocupacional. Per la seva banda, l’equip per a adults atén diàriament entre 14 i 18 pacients. Les hores de dedicació d’infermeria i psiquiatria són les mateixes mentre que les de l’educadora social són més àmplies, fins a 30. També en relació amb els  recursos humans del SAAS, des de Salut es destaca que per donar resposta a les mancances recollides en el Pla integral de salut mental i addiccions (Pisma) s’ha augmentat el nombre de psicòlegs de 13,3 a 16,75 durant el 2024 i la previsió de cara al 2025 és fer-ho fins a 18,75 en tots els dispositius. Pel que fa als serveis socials d’atenció primària, actualment estan integrats per 14 treballadores socials i 6 educadores socials que treballen als centres d’atenció primària. Això suposa que ara hi ha dues treballadores socials i una educadora social més que al 2023. A més, a l’octubre hi ha prevista la incorporació d’una altra educadora social.

Quant als recursos estructurals, a més dels ja coneguts sobre la reestructuració de la unitat d’aguts infanto-juvenil, que estarà enllestida a finals d’any o el centre d’atenció comunitària del Ròdol que es posara en funcionament a principis del 2025, es dona més detalls sobre els pisos amb suport ubicats a l’edifici Solà d’Enclar. En concret, hi ha 5 apartaments d’entre 5 i 9 places amb suport a la llar i 9 habitacions d’entre 9 i 13 places en condició de llar amb suport.