Encamp és la parròquia que va registrar una ocupació hotelera més baixa al mes de juliol (46,3%) i l’única que va perdre pernoctacions respecte de l’any passat (havia arribat al 54,7%) amb Ordino, que va caure lleugerament. Des del sector privat es té clar: falta activitats a la parròquia i cal promocionar-les. Per això gran part dels hotels estan tancats a l’estiu, tant al poble d’Encamp com al Pas de la Casa. Des d’aquest nucli expliquen que a hores d’ara hi ha una dotzena d’establiments oberts dels més de 50 que hi ha a l’hivern (els més grans són els que no treballen fora de la temporada d’esquí). 

Josep Ayala, membre d’Inpub, remarca que a l’estiu el Pas de la Casa ha viscut del supermercat. És gent que ve al matí i marxa a la tarda. El problema és que ara només ve a comprar tabac i alcohol. “El mercat cada vegada és més petit”, diu, i afirma que el turisme de cap de setmana o de natura és “minúscul”. Per això considera que cal oferir activitats lligades a la muntanya per atraure visitants i apunta que respecte de la Massana o Canillo “ens estem quedant endarrerits”. Exposa que ara s’ha fet el primer pas amb la posada en marxa del telecabina que porta fins a les Abelletes i afegeix que ja és moment de planificar l’oferta de cara a l’estiu que ve i de fer-la més important. A tot això caldrà afegir-hi una bona promoció per donar-hi visibilitat. “Si no, no val la pena”, conclou.

En el mateix sentit es va expressar el president d’Inpub, Jean-Jacques Carrié. Diu que la posada en marxa del giny és un element positiu, tot i que és normal que al principi costi d’arrencar. A més remarca que cal proposar una activitat complementària al Pas de la Casa –de natura, pesca, bicicleta– per retenir els visitants més dies. Tot això caldrà promocionar-ho, i aquí és on creu que el Comú ha de fer més esforços. “A poc a poc pot funcionar, tot i que no serà en un dia”, exposa.

Des del poble d’Encamp la situació encara es veu més dramàtica. Un hoteler recorda que fa 30 anys hi havia 22 hotels i ara són només sis, que es mantenen “per dignitat”, perquè “Encamp cada cop va a pitjor”. Preguntat pel motiu contesta “què hi vindria a fer?”. Exposa que la publicitat del Funicamp es fa tard i que un cop a dalt cal oferir una oferta més gran als turistes. Considera que és necessari millorar la programació dels esdeveniments que tenen lloc a la parròquia per distribuir-los millor al llarg de l’estiu i evitar que s’encavalquin, potenciar el turisme de muntanya i fer èmfasi en la promoció. Critica també que Encamp està oblidada pel Govern i que Andorra Turisme no hi fa cap activitat, perquè “els hotelers que tenen el Cirque du Soleil al costat de l’hotel ja no cal que es preocupin”. També retreu al Comú que dels participants en les estades esportives ningú s’allotgi a la parròquia i indica que potser caldria obligar a pernoctar a Encamp si es fa ús d’instal·lacions públiques, al mateix temps que apunta que un problema afegit són els cinc estrelles del centre que venen pensions completes per sota del preu de cost, una oferta amb què és impossible competir. Per aquest motiu és pessimista de cara al futur i remarca que “quan ens jubilem [els hotelers], Encamp ja pot tancar perquè els nostres establiments no són rendibles”.

Un altre hoteler apunta que la caiguda de les pernoctacions es deu a la pèrdua d’atractiu del poble. “S’ha convertit en una ciutat dormitori” i fins i tot hi ha restaurants i bars que tanquen a l’estiu perquè la gent fa vacances i quan ve el turista no troba res obert. L’empresari també indica que no hi ha una activitat continuada, a banda d’accions puntuals com les sardanes, les trobades de cotxes antics, el turisme esportiu o la Spartan Race. A tot això cal sumar-hi l’impacte del vial i la caiguda general de la demanda. A més de la manca d’activitats també troba a faltar més atenció d’Andorra Turisme.

L’oposició comunal
Des de l’oposició al Comú d’Encamp es comparteix part de les queixes dels empresaris però també es troba a faltar més implicació del sector privat. El conseller del PS Pere Marsenyach destaca l’aposta feta pel turisme esportiu ja des de quan la formació estava a la majoria i indica que si els clubs no s’allotgen a la parròquia és una qüestió que han de treballar els hotelers, ja que potser el servei que els establiments donen no és l’adequat. Per això remarca que el futur ha de passar per una major comunicació entre privat i públic i, al Pas de la Casa, per més participació de Saetde. També destaca la poca atenció d’Andorra Turisme per la parròquia i posa per exemple l’Ultra Trail. “Si tots els comuns hi aportem, caldria que s’anés canviant de parròquia”, destaca.

També el conseller d’LdA Jordi Troguet demana la col·laboració de Saetde per oferir activitats al Pas de la Casa, però al mateix temps creu que el Comú hauria d’impulsar accions de la seva banda. Diu que tot això s’hauria de fer en col·laboració amb empreses privades i caldria “treure més suc” del turisme esportiu i el Funicamp. També assenyala que els hotelers hi han de posar de la seva part i critica que Andorra Turisme no promocioni la par­ròquia.