Els pagesos catalans han marxat avui cap a casa però s'han endut els seus problemes amb ells. A l’hora fixada, les 10 del matí, els agricultors convocats per Revolta Pagesa han deixat pas als vehicles que s’esperaven, després de 24 hores de protesta, a l’alçada de la rotonda d’Arcavell. “Si els pròxims mesos les nostres demandes no són escoltades, evidentment reprendrem les mobilitzacions i segurament seran de forma indefinida”, ha afirmat un dels portaveus del col·lectiu, Eduard Escolà.
A diferència del dia abans, la guàrdia civil no deixava passar els vehicles en direcció a la Seu d’Urgell i els feia tornar cap a Sant Julià de Lòria, tot i que faltava menys d’una hora perquè acabés el tall. El motiu, la cua ja arribava fins a la duana. A quarts de deu, els pagesos han convocat una assemblea, la tercera de la llarga jornada. Segons Escolà, “hi ha hagut el ressò que volíem, la protesta ha estat molt efectiva i estem contents”. A partir d’aquí, han decidit que el menjar que havia sobrat (el dia anterior havien cuinat paella i carn a la brasa) el donarien a un menjador social i que netejarien la zona a fons, cosa que han complert a mitges, perquè si bé és cert que algun pagès ha agafat les bossa d’escombraries i ha recollit una mica de brossa, la zona ha quedat força bruta.
Amb molt bona coordinació amb els mossos d’esquadra, els convocants han desmantellat el campament i han marxat de manera ordenada. Primer ho han fet els tractors, que eren minoria, i després els cotxes i les furgonetes. Amb ben poca estona, un quart d’hora a tot estirar, s'ha pogut obrir el trànsit i els cotxes han començat a circular en sentit Andorra, mentre que cap a la Seu els agents han trigat una mica a més a obrir el pas, però quan ho han fet –amb una bona colla de motos al davant de tot–, la situació de seguida s'ha normalitzat, tot i que s'han format algunes cues, lògiques després d’un tall d’aquesta magnitud.
Al final, els ramaders han complert i van deixar passar els vehicles d’emergències, els estudiants que havien de fer la selectivitat a la capital de l’Alt Urgell i les persones que havien d’anar al metge. Precisament sobre això han fet broma els agricultors, ja que han detectat un excés de malalts en tan poc temps en un país tan petit com Andorra. Per decisió de l’assemblea, també van obrir el trànsit en dues ocasions, al vespre i a la nit. Al final, s'han mobilitzat uns 350 pagesos, 200 dels quals hi van passar la nit.
Sobre el fet de tallar la frontera amb Andorra, el portaveu de Revolta Pagesa ha afirmat que “al final això és un pas fronterer com qualsevol altre i enteníem que si no el tallàvem, tot el trànsit rodat hauria passat per aquí i, en aquest cas, la ciutadania andorrana també hauria notat que el país hagués quedat bloquejat”.
Casal avisa que els talls “no poden ser la tònica”
“Això no pot ser la tònica i Andorra no pot ser la moneda de canvi”. Així de contundent s'ha mostrat avui el ministre portaveu, Guillem Casal, en ser interpel·lat sobre la possibilitat, anunciada per Revolta Pagesa, de repetir els talls en un futur, i fer-ho de forma indefinida, si no s’atenien les seves reclamacions. El ministre, que ha defensat els contactes diplomàtics efectuats per mirar de garantir certa “permeabilitat”, ha insistit que el país “no pot ser el principal malmès” d’una situació que ni ha provocat i a la qual no pot aportar solucions.
“Ara ja no consumiré productes de proximitat”
Sempre hi ha algun despistat a qui no li arriba la informació, o més ben dit que ja no en consumeix. És el cas del Toni, un barceloní de 28 anys que havia vingut a Andorra per passar el cap de setmana en un spa. Un bon pla, però el que no havia previst és que dilluns a primera hora no podria creuar la frontera. Va arribar a un quart d’onze, just quan acabaven de tallar. Va baixar del cotxe i va parlar amb la policia, però no en va treure res. Llavors es va dirigir als pagesos i “es van riure de nosaltres”, ha assegurat en referència a tots els ocupants dels cotxes que feien cua. “Si ens perjudiquen, també a ells mateixos, ja que potser no tornarem a consumir productes de proximitat”, ha assegurat. “Fins ara empatitzava amb ells –ha afegit–, però no entenc perquè no van a llocs on puguin obtenir resultats”. Al final va sortir d’Andorra pel Pas i va entrar a Espanya pel costat de Puigcerdà.