El col·lectiu Revolta Pagesa tallarà la frontera hispanoandorrana el pròxim dilluns 3 de juny durant tot el dia. En concret, els participants en la mobilització es trobaran a les 9 del matí al polígon de la Seu d’Urgell i es dirigiran conjuntament fins al punt de tall de la carretera N-145, a l’altura d’Anserall, on tenen previst arribar cap a les 10 i hi estaran tot el dia, fins cap allà a les vuit del vespre, amb la intenció d’impedir la circulació en els dos sentits de la marxa. Per tant, cap cotxe podrà anar de la Seu d’Urgell a Andorra, i a l’inrevés, durant tota la jornada, o almenys aquesta és la intenció dels organitzadors.
La mobilització de Revolta Pagesa dona suport a la resta d’agricultors europeus en una jornada en què també es tallarà el pas fronterer d’Irún, Canfranc, Sallent de Gállego, Bossost, Puigcerdà, el Coll d’Ares i la Jonquera. Les tres principals reivindicacions són més control per als productes importats, prioritat als productes locals i reducció fiscal en l’ús d’energies per a la producció d’aliments.
D’altra banda, Unió de Pagesos (UP) ha anunciat avui que no s’hi sumarà. Si bé és cert que van participar en algunes de les mobilitzacions que es van fer al febrer, ara el sindicat majoritari de l’agricultura catalana s’ha desmarcat de la protesta.
El coordinador nacional de l’organització, Joan Caball, ha assegurat que no hi aniran perquè els organitzadors són col·lectius “asindicals o antisindicals” i no creu que siguin ben rebuts. “Allà on no et volen és millor no anar-hi”, va afegir el coordinador d’UP.
Per un altre costat, considera que “no és legítim” promoure protestes enmig d’una campanya electoral. Joan Caball creu que les mobilitzacions ajuden a “prendre partit” perquè “dones avantatge a aquell que hi és i invisibilitzes aquell qui no”. Per això, el portaveu d’Unió de Pagesos defensa altres mesures que aportin “solucions” als problemes de la pagesia. Caball afegeix que no vol intervenir en la campanya política perquè tampoc li agrada que els polítics intervinguin en la campanya que fan els sindicats.
De tota manera, el líder del sindicat retreu que col·lectius com Revolta Pagesa s’erigeixin en moviments representatius del sector. “Qui crida més només fa això, cridar”. Per això anima els nous col·lectius que es presentin en les pròximes eleccions sindicals.
En paral·lel, Unió de Pagesos ha signat un acord amb l’organització Confédération Paysanne. L’objectiu és “trobar aliats” que defensin un model de “pagesia familiar”, que és el que exigeixen a la Unió Europea (UE).
El Govern treballa amb els veïns per minimitzar els danys
El Govern està en alerta i fa el seguiment de la convocatòria de Revolta Pagesa i d’altres que puguin sorgir i que puguin afectar Andorra. I treballa amb les autoritats veïnes per tal que, si es materialitzen els talls, es puguin minimitzar els possibles impactes al Principat. Així ho ha explicat el ministre portaveu, Guillem Casal, aquesta tarda en roda de premsa. Ha exposat que eren coneixedors de la convocatòria, tot i que no s’ha rebut cap comunicació oficial, i que ja s’estaven fent els contactes pertinents tant a nivell tècnic com diplomàtic per conèixer les afectacions. Així mateix, ha assegurat que “si s’acaben oficialitzant” els talls, es comunicarà a la població en general i als col·lectius més afectats en particular i es treballarà amb les autoritats veïnes competents per tal que es puguin aixecar els talls tan aviat com sigui possible. Considera que és una “obligació” del Govern treballar en aquest sentit. En aquest punt, Casal ha reiterat l’apel·lació que “no recaiguin” a Andorra “els perjudicis” de les manifestacions, ja que és una “situació exògena” per a la qual “no tenim la solució ni la podem aportar”. Així mateix, ha insistit a demanar que no es tallin les vies d’accés, d’entrada i sortida, al país.