L'Associació de Propietaris de Béns Immobles (APBI) expressa la seva preocupació per les mesures proposades per la Coordinadora per l'Habitatge Digne i remarca la importància de trobar solucions efectives i equilibrades per afrontar la problemàtica de l’habitatge.

Així, segons exposen en un comunicat, el dret a manifestar-se s'ha d'exercir dins del marc de la legalitat. En aquest sentit, afirmen que "plantejar una vaga de lloguers és una ocurrència demencial". Consideren que fer una crida a incomplir un contracte de lloguer, acció, diuen, "que la coordinadora anima a adoptar i a promoure-la com a mesura, aboca les persones a incórrer en una il·legalitat". Ho titllen de "fet greu i perillós", que comportaria l'impagament de la renda i, per tant, la rescissió del contracte, tal com indica la llei. "El fet que públicament es faci una crida a instar accions com aquesta és una irresponsabilitat", afirmen.

A més, remarquen que aquesta proposta tindrà l’efecte contrari al desitjat, ja que genera incertesa i desincentiva els propietaris a posar els seus habitatges en lloguer. Això reduiria encara més l’oferta disponible i dificultaria encara més l’accés a un habitatge per als llogaters.

L'APBI entèn que "actituds radicals i maximalistes mancades de la necessària representativitat democràtica", que resulten de 800 enquestats i 250 persones favorables a accions contundents, no poden forçar cap decisió de Govern ni del Consell General. També creuen que "tampoc 33 casos de trampa del fill, pendents de verificar, poden convertir l’anècdota en norma, malgrat considerem que cal obligar a tothom que compleixi les normes i les bones pràctiques".

Per altra banda, des de l'associació creuen que una vaga general podria afectar negativament el teixit econòmic andorrà, perjudicant tant empresaris com treballadors, especialment en sectors clau com el comerç i el turisme. 

Al seu parar, la majoria de lloguers actuals a Andorra estarien a la franja d'entre els 500 i els 1.000 euros amb antiguitats molt superiors als 10 anys, "gracies al bon fer les propietats, molt conscients de la realitat que estem vivint". Des de l’APBI es mostren en contra de situacions abusives que perjudiquen el bon nom de la majoria i que cal erradicar. Per això advoquen perquè "la millor manera d’afrontar aquest desafiament és a través del diàleg i el consens. En lloc de promoure un clima de confrontació". 

Els propietaris diuen que han hagut d’assumir ajustaments, limitacions i regulacions injustes que "com a particulars no ens corresponien i hem assumit", però reiteren la seva disposició a treballar i participar activament en la Taula d’Habitatge i altres espais de treball conjunt per trobar solucions realistes i sostenibles.

Finalment, reconeixen que l’habitatge és un repte compartit que només es pot resoldre des de la cooperació i el respecte entre totes les parts implicades, evitant mesures que podrien posar en risc l’estabilitat econòmica i social d’Andorra.