Mentre que aquest dilluns el president de la Federació de Caça i Pesca, Josep Maria Cabanes, lamentava que a la Cerdanya francesa no s’estava vacunant els animals de renda per prevenir la malaltia de la llengua blava, cosa que feia que s’estengués i pogués perjudicar la cabana d’isards, el representant dels ramaders d’aquesta zona, Christian Tallant, va assegurar ahir al Bondia que el mes de juliol es va iniciar la vacunació de les ovelles, ja que es va detectar un índex de mortalitat d’un 20 per cent al departament dels Pirineus Orientals.
De moment, entre un 80 i un 90 per cent de ramaders estarien vacunant, però només les ovelles, ja que “calia fer-ho perquè les malaltes s’haurien mort i perquè alguns pagesos han perdut molt bestiar”. En algun cas, fins i tot unes 200. Els corders no s’estan vaccinant, perquè fins a la tardor no n’hi haurà, mentre que a les vaques no els afecta la malaltia, segons Tallant, i es troben a dalt de la muntanya.
Ara bé, no és el govern francès qui s’encarrega de gestionar la campanya de vacunació, com passa a Andorra i a Catalunya, sinó que les autoritats del país veí del nord només ho han aconsellat però no obligat. A partir d’aquí, donarà ajudes per pagar les vacunes en el futur, però “s’hi hauria d’implicar”, va demanar Tallant.
Mentrestant, a Andorra el Govern ha adquirit 8.100 vacunes, amb les quals ha detectat un 20% de casos positius. A mitjans de juliol, Agricultura ja havia vacunat més de la meitat de la cabana ovina. Aquest dilluns, el ministre del ram, Guillem Casal, va assegurar que només mancava algun ramat “molt petit” per vacunar. Quant a la cabana bovina, també està força avançada. Precisament aquest diumenge es va vacunar amb la primera dosi el ramat que baixava d’Arcalís, i s’administrarà la segona dosi al cap de 21 dies, quan passin de la vall de Rialb al parc natural de Sorteny.
A Catalunya, la Generalitat va començar la campanya de vacunació a principis de juliol amb l’objectiu de subministrar la dosi a totes les ovelles i bovins de les zones més afectades, sobretot primer a les comarques gironines, on ha millorat la situació, però també a altres llocs. En aquest sentit, el responsable d’Unió de Pagesos al Pirineu, Joan Guitart, va explicar ahir que “estem vacunant a preu fet”, ja que “hi ha molta gent conscienciada perquè bastants animals han mort i afecta moltes poblacions”. En aquests moments, la Generalitat està vacunant les vaques, les ovelles i tots els animals de més de tres mesos. “S’està fent la feina que es pot, però acabem de començar, encara queda molt per fer, estem al primer full”. Ara bé, va afegir, “hi ha debilitat, perquè has d’estar molt pels animals, i la situació és preocupant, ja que ara tenim la llengua blava però després vindran altres malalties”, va alertar. A més, la calor d’estiu que fa actualment provoca que la situació empitjori, perquè la malaltia es transmet per un mosquit, així que quan arribi el fred es preveu una millora.
La mitjana de mortalitat, del 2-30%
La gravetat de la llengua blava, que afecta tots els remugants, varia entre diferents espècies i els símptomes són més greus en les ovelles, ja que poden morir, perden pes i pateixen disrupció en el creixement de la llana, entre altres signes. En les ovelles altament susceptibles, la morbiditat pot arribar fins al 100%. La mitjana de la mortalitat és del 2-30%, però es pot enfilar fins al 70%.