A l’espera de la reunió que avui ha de tenir lloc entre els cossos especials i el ministeri de Funció Pública per conèixer l’estudi sobre les graelles salarials, ahir es va pronunciar la plataforma sindical que agrupa el cos d’Educació (SEP), la Unió Sindical d’Andorra (USdA), el Sipaag (cos general i justícia), el centre penitenciari (SIP), presons (SPA) i dos sindicats de bombers (A118 i ABA). En un comunicat conjunt, demanen un reforç “real” de les plantilles per reduir la “sobrecàrrega” laboral i garantir un servei públic de “qualitat”.

Els sindicats signants expressen un “profund malestar i esgotament davant la gestió ineficaç i negiglent del Govern”, que els ha portat a una situació “límit”. Des de fa anys, lamenten, els sectors pateixen una “manca estructural de recursos” i “una falta alarmant de previsió per part de les autoritats competents”. Amb aquesta situació, “la manca de resposta del Govern ha fet créixer la indignació”, ja que “les nostres condicions empitjoren”, mentre les demandes “segueixen sent ignorades o ajornades” i, per això, “no podem continuar així”.

Davant d’aquesta “crisi estructural”, creuen que la situació “és insostenible”. Per aquest motiu, reclamen mesures “urgents” i que el Govern “deixi d’ignorar el problema i actuï amb responsabilitat”, ja que “no podem seguir amb promeses buïdes i ajornaments constants”. D’aquest manera, exigeixen solucions “immediates” que evitin que es repeteixin episodis com el viscut per un treballador del centre penitenciari, que ha hagut de ser intervingut d’un ull durant un acte de servei.

Dignificar la feina
A partir del reforç de les “real” de les plantilles, reclamen una millora de les condicions laborals i salarials per “dignificar” la tasca dels empleats públics, per evitar la fuga de talent, comptant amb els agents que fan la feina de primera mà, i un compromís “ferm” per part de l’Executiu per posar fi a la “precarització” dels serveis essencials i assegurar-ne la viabilitat a llarg termini. 

Els representants sindicals consideren que “portem massa temps treballant en condicions inacceptables” i, d’aquesta manera, no descarten la “intensificació” de les mobilitzacions en defensa dels seus drets i de la qualitat del servei, tot i que no van precisar la naturalesa de les protestes.