Per començar el pròxim curs escolar 2024/25, les famílies es deixaran entre 20 i 400 euros en llibres de text i de lectura obligatòria de mitjana. En algun cas, si es compren tots els llibres de la llista (incloent-hi totes les assignatures optatives), la factura pot superar els 750 euros. Sí, el barem és molt ampli, però hi ha diversos factors que hi influeixen: el nivell i el sistema escolar en són dos exemples.

Si es mira una mica més en detall, al sistema andorrà la despesa pels llibres de primària oscil·la entre els 7,5 euros i els 36,37 euros aproximadament, i a secundària ballen entre els 6,5 euros i els 13,5 euros, segons es pot comprovar al web d’Ofijet, un dels distribuïdors de llibres de text del país. Pel que fa a l’espanyol, els preus anirien entre els prop de 15 euros a infantil fins als 565 aproximadament a secundària i batxillerat, deixant de banda els que s’enfilen fins als 750 euros, comptant totes les assignatures optatives. Unes xifres que el director gerent d’Ofijet, Josep Maria Cornella, arrodoneix entre els 100 i els 300 euros de mitjana, mentre que el gerent de La llibreria, Lluís Canal, les situa entre els 20 i els 400 euros. Tots dos destaquen que la despesa en llibres varia molt, o és molt relativa. Tot depèn del curs, l’escola i el sistema educatiu. Clar, a la secundària del sistema andorrà la despesa en llibres és inferior a la dels altres sistemes perquè hi ha la implantació de la tauleta digital, però en part s’equilibra amb la despesa que representa el mateix aparell electrònic i la “quota de cooperativa” que determina cada centre i que inclou el material que es proporciona a les aules i les aplicacions que s’utilitzen, entre d’altres, tal com recorda la presidenta de l’Associació de Mares i Pares d’Alumnes de l’Escola Andorrana (Ampaea), Susagna Venable. Això sí, “no és el mateix” que la despesa en altres sistemes educatius, reconeix.

Buscant de segona mà
I aquesta despesa en llibres, és més o menys la que s’havia de fer a l’inici del curs passat? Doncs segons Canal, els preus han augmentat. I això ve a reforçar la tendència que segons Cornella es va iniciar amb la pandèmia de Covid-19: “intentar recuperar llibres de segona mà”. “Abans es comprava i prou, i ara, abans es mira”, explica el responsable d’Ofijet, que assegura que la gent arriba a la botiga amb la llista i algun element ja ratllat.

El mateix passa amb el material de papereria. Hi ha “més conscienciació de l’estalvi”, apunta Cornella. Aquí la despesa es mou al voltant dels 50 euros si no es renova la motxilla, que és “el fet diferencial”, tal com coincideixen a assenyalar tant des d’Ofijet com des de Carlin. Evidentment, també hi ha diferències segons el nivell d’estudis, i no és el mateix el material que necessita un infant de primària que el d’un de secundària, que ja inclourà compàs, cartabó i calculadora científica, més enllà de les llibretes (o carpeta d’anelles i fulls), llapis i bolígrafs, acompanyats de gomes d’esborrar i maquinetes de fer punta, entre d’altres. Així, la responsable de Carlin Andorra, Helena Garcia, apunta que la despesa mitjana sense motxilla a principi de curs per alumne de primària ronda entre els 25 i els 35 euros, i puja fins als 60 o 100 euros per a  secundària i batxillerat. Aquí val a dir que la calculadora científica ja ronda els 30 euros i fa pujar el tiquet.

Que es busqui estalvi no treu que els alumnes vulguin diferenciar-se dels companys amb el material, o seguir modes. En aquest sentit, la moda es manté enguany en els colors pastel, tant per a motxilles i estoigs com en bolígrafs, llapis i retoladors. “Els pastel es demanen molt en tot el material”, afirma Garcia, que destaca  que a elles els agrada molt, mentre que ells opten per tons diferents. En aquest sentit, des de Grans Magatzems Pyrénées destaquen també la tirada que hi ha pels tons neó i alguns estampats, sense oblidar els clàssics: negres, blaus, verds, rosa i vermellosos. I que la motxilla i l’estoig vagin a joc.

Començament de la campanya
Tot just comença la campanya comercial per a la rentrée però ja hi ha qui ha avançat les compres necessàries per poder marxar amb tranquil·litat de vacances i tenir-ho tot a punt per a la tornada a l’escola. El gerent de vendes de Pyrénees, Duarte Pinheiro, comenta que la campanya porta “quatre dies només”, però que va en línia amb la de l’any passat, amb un tiquet mitjà al voltant dels 22-23 euros. En el seu cas, i a diferència d’altres centres més especialitzats, venen menys persones amb la llista del material i són vendes més automatitzades.