Analitzar la perspectiva que, sovint, es mostra del món rural als diaris, ràdios, televisions i portals digitals destinats a un públic generalista serà un dels eixos de la jornada ‘Ruralisme i Mitjans de Comunicació’. En aquesta primera edició de l’esdeveniment, que tindrà lloc a l’Espai Joan Planes d’Estamariu (Alt Urgell) el 8 de novembre, es parlarà del potencial que pot tenir la Intel·ligència Artificial (IA) a l’hora de posar en valor les singularitats locals, en una ponència que anirà a càrrec de Josep Maria Ganyet, enginyer informàtic especialista en IA. També s’abordaran les eines que hi ha per fer arribar les iniciatives del món rural a l’àmbit global i hi haurà una taula rodona sobre el finançament dels mitjans de comunicació.
Tot plegat, en un moment en què hi ha un sector de la ciutadania que cada cop demanda més continguts de caire rural. Aquesta conferència la pronunciarà el periodista i director de la revista ‘Horitzons’, Francesc Canosa. Pel que fa al finançament dels mitjans de comunicació, tant el president de Cadena Pirenaica de Ràdio i Televisió, Eduard Navarro, com el director de ‘Pallars Digital’, Jordi Ubach, aportaran la seva experiència, comptant amb la participació de la periodista Eva Clausó com a moderadora.
La periodista i directora de RàdioSeu, Marta Pujantell, serà la presentadora de la jornada, que arrencarà a les deu del matí amb la ponència del president de la Fundació Planes Corts, Joan Planes Vila, entitat que treballa pel desenvolupament i la diversificació econòmica d’Estamariu i Bescaran. Precisament, l’organització d’aquest tipus d’esdeveniments pretén ser un punt de partida per situar el focus de debat sobre les necessitats del món rural, també des del punt de vista comunicatiu.
Posteriorment, el periodista i professor de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra, Carles Pont, analitzarà el paper que té el periodista local avui dia. Per la seva banda, Gemma Peris, que és presidenta de la Federació de Mitjans de Comunicació Locals de Catalunya i cofundadora de ‘l’Oest’, farà el mateix en l’àmbit de la comunicació positiva i la veu de les dones al món rural.
Abans de la cloenda de la jornada, on el periodista i fundador de Regió 7 Gonçal Mazcuñan farà un recull de les principals propostes que hagin sorgit de les diferents ponències, hi haurà una taula rodona. Aquesta tindrà com a objectiu debatre sobre la possible estigmatització que es fa del món rural als mitjans generalistes i comptarà amb la participació del periodista de 3cat i director del pòdcast ‘Comarcal 947’, Eloi Barrera; la redactora de l’ACN a l’Alt Pirineu i Aran, Marta Lluvich; la directora del diari ‘Segre’, Anna Sàez, i el director de la revista ‘Arrels’, Josep Sucarrats, amb el periodista Albert Lijarcio com a moderador.
Entre els principals objectius de l’esdeveniment, hi ha el de posar en valor el paper que tenen els periodistes per difondre el patrimoni social, cultural i econòmic d’un territori i mostrar-ne la seva realitat i singularitat. En aquest sentit, es busca fomentar l’arrelament als pobles i contribuir a frenar el seu despoblament. La jornada també vol ser un espai de trobada pels professionals de la comunicació i un punt on compartir aquelles iniciatives que hi ha en marxa al Pirineu i altres zones. Per participar-hi, cal inscriure's prèviament al web www.periodismerural.cat.
L’esdeveniment compta amb el patrocini de l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), així com també amb la col·laboració de les empreses Alt Urgell Fibra i Cooperativa Cadí. També ha rebut el suport de diverses entitats del sector, com ara el Col·legi de Periodistes de Catalunya a la demarcació de Lleida, la Federació de Mitjans de Comunicació Locals de Catalunya, l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació (AMIC), l'Associació Catalana de la Premsa Comarcal (ACPC) i l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC), a més de l'empresa Portal Música.