Dia gran a la seu central de Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA), amb la presència de nombroses autoritats, andorranes i franceses, en l’acte de signatura d’un nou conveni de col·laboració entre FEDA i l’EDF –Électricité de France–. Acompanyat del ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal, i el director general de la parapública, Albert Moles, el cap de Govern i president de FEDA, Xavier Espot, ha estat l’encarregat d’encaixar la mà del president i director general del grup, Luc Rémont, acompanyat en aquest cas per l’ambaixador francès, Jean-Claude Tribolet. Destaca del contingut de l’acord l’estudi, per les dues parts, d’un projecte per a un nou grup suplementari de producció hidroelèctrica a la central francesa de l’Ospitalet-près-l’Andorre.  

El nou protocol d’entesa està enfocat amb l’objectiu de la descarbonització d’Andorra. Així, reforça la relació a llarg termini entre EDF i FEDA, i també el suport clau de la companyia energètica francesa en l’estratègia de FEDA per a la transició energètica. D’aquesta manera, les dues parts mostren la voluntat d’ampliar el subministrament d’electricitat garantida procedent de fonts renovables, treballant conjuntament per augmentar la part renovable de la importació procedent de França i estudiant oportunitats de producció locals.

Tornant a la planta de l’Ospitalet-près-l’Andorre, el projecte hidràulic se centraria en l’estany de Lanoux, on es “pot encabir més aigua” per bombejar des del riu amb el propòsit d’aprofitar aquesta energia. “Volem que sigui un win win amb una modalitat nova per pal·liar els pics d’hivern, però encara hem d’estudiar-ne el cost i la viabilitat”, ha afirmat Espot. A més, ha afegit, “la titularitat serà francesa amb benefici per a Andorra, i per això haurà de ser cofinançat”. Rémont, per la seva banda, ha volgut deixar clar que “hem de fer trobades, així que és massa aviat, però segur que caldrà una gestió coordinada, amb modalitats d’organització que hauran d’optimitzar el benefici per a les dues parts”.

Per part andorrana, l’objectiu és arribar al 2030 amb el 100% de l’energia que s’importi sigui renovable. “Nosaltres aportarem coneixement i, com a soci creïble, hem de gestionar conjuntament el nou model elèctric de descentralització en un sector que canvia, i això és un gran repte”, ha assegurat el representant d’EDF. Precisament, ha explicat que en aquests moments compleixen el 97% de descarbonització, amb 39 grams de diòxid de carboni per quilowatt hora, deu vegades menys que la mitjana europea. Tot i així, encara volen reduir-lo uns 30 grams de cara al 2035, amb l’objectiu d’assolir la neutralitat de carboni el 2050.

La relació entre FEDA i l’EDF va començar els anys 80, i el darrer conveni signat data del 2019. Pel que fa al contracte d’acord comercial per la compra d’electricitat, expira el 2029. Segons el cap de Govern, “tenim un horitzó llarg per negociar la renovació, però tindrà la mateixa filosofia, ja que l’experiència ens serà útil per al futur contracte i la voluntat ja està inclosa al conveni com a declaració d’intencions”, ha assegurat Espot.

Per últim, el protocol d’entesa també inclou el suport per al parc eòlic del Maià. En aquest sentit, “està obert, perquè hi ha diverses possibilitats de suport, així que debatrem i ens adaptarem al que sigui més pertinent”, han explicat des de la part francesa.