La cònsol major d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili, va donar ahir un toc d’alerta en relació amb el projecte de llei per al creixement sostenible i el dret a l’habitatge presentat pel Govern a finals de la setmana passada tot recordant que la competència d’urbanisme és dels comuns i “som nosaltres els que fem el pla d’urbanisme”. Així expressava el seu descontentament pel fet que no s’hagi presentat a tots els comuns el projecte de llei abans de donar-ne a conèixer “unes petites descripcions, uns titulars”, a la població en general. 

“Lamento que no es parli de coses importants amb nosaltres”, va manifestar Gili  després d’assenyalar que es va “assabentar per sorpresa” de la nova llei que “tracta temes que concerneixen els comuns, com és l’urbanisme i l’habitatge, perquè al final ja s’ha vist que, encara que sigui pel tema de la construcció de pisos de preu assequible, el Govern ha necessitat els comuns”. En aquest sentit, “ningú qüestiona” qui té la majoria al Consell General i qui té la potestat de governar, però “crec que a tots ens enriqueix poder escoltar els altres, perquè t’ajuda a fer millors coses”. I potser en determinades qüestions “potser en sabem una mica més, fins i tot, que algunes persones que potser hauran treballat en això”, va afegir la cònsol escaldenca.

D’aquesta manera, i sense entrar a valorar a fons cap de les disposicions exposades pel Govern dijous passat, perquè “les coses les has de veure i les has de llegir per poder opinar”, la cònsol d’Escaldes-Engordany va assegurar “estar en espera” de veure com es concreta l’anunciada “flexibilització dels criteris d’edificabilitat i constructius”, per exemple, i que això sigui “potestatiu dels comuns”. Així, si es permeten coses que avui la Llei d’Ordenament del Territori i Urbanisme (LOGTU) no contempla, “em sembla fantàstic si l’última paraula la tenim nosaltres”, ja que “des del Comú estem treballant, nosaltres en tot cas, en una uniformitat, intentes valorar bé la densitat d’una zona”, i si s’amplia l’edificabilitat hi ha determinats serveis que s’han de dimensionar.

I de la mateixa manera que lamenta que “no ens ho hagin comentat, perquè penso que hauríem treballat millor tots plegats pel país”, Gili també va dir que “no sé per què encara no ens han enviat” la informació sobre els pisos buits de la parròquia per acabar de determinar si realment estan buits.

Porta oberta a regularitzar l’edifici del Roc de Caldes
El Comú d’Escaldes-Engordany ha mantingut converses amb representants de la propietat del Roc de Caldes i de l’edifici la construcció del qual es va aturar a conseqüència de l’incompliment de la normativa, i aquests haurien expressat la voluntat de “solucionar-ho”, de regularitzar la situació, segons va apuntar la cònsol major, Rosa Gili. 

En aquest sentit, i malgrat no haver tingut més retorn per part de la família propietària, des de la corporació es rep amb satisfacció la notícia, ja que “sempre és una bona oportunitat que s’arregli una cosa així”, perquè “estèticament és molt lleig” i si, malgrat que la construcció es plantejava com una infraestructura hotelera, hi hagués la possibilitat que s’acabés destinant a habitatge, doncs “fantàstic”. Però sigui quina sigui la finalitat a la qual es destini la construcció, “el Comú el que vol és que s’acabi” la construcció i l’edifici estigui dins la normativa.