El pressupost per al 2024, que el Govern ha d’entrar a tràmit parlamentari abans de dimarts vinent, preveu un increment del 16% dels ajuts a l’agricultura i la ramaderia. Això és mig milió més del que s’hi ha destinat enguany, i per tant s’arribarà als 3,7 milions d’euros. Ara caldrà veure com es distribueixen “de manera quirúrgica” per acompanyar el sector primari amb l’objectiu d’incrementar la productivitat i fomentar la raça autòctona de bruna d’Andorra, ha exposat el ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal, davant la comissió legislativa d’Economia.

Així, per exemple, el ministeri treballa en la possibilitat d’ampliar els ajuts per al benestar animal, que ara només s’apliquen al boví, “a d’altres branques” com l’equí i l’oví. En aquest punt, Casal ha valorat que especialment amb l’oví hi ha marge per incrementar la producció de qualitat i donar-li sortida comercial. I pel que fa al boví i fomentar la raça autòctona, el Govern estudia la possibilitat de fer un centre de recria de la bruna d’Andorra, per tal de seleccionar les millors anolles. El funcionament seria similar al que es fa amb els toros selectes, segons va puntualitzar el ministre titular d’Agricultura i Ramaderia.

Per ajudar a millorar la productivitat de les explotacions ramaderes i alhora contribuir a garantir-ne el relleu generacional, des de l’Executiu també es treballa en ajuts per a la modernització d’aquestes explotacions, com podria ser amb un programa de crèdits tous, ha exemplificat Casal, que ha explicat que hi ha explotacions mecanitzades i digitalitzades que contribueixen a alleugerir la feina dels ramaders. En aquest punt, s’inclouria la implantació d’un sistema d’informació global de dades agràries (SIGDA), un dels objectius que s’ha marcat el departament, en el qual es recollirien dades sobre els naixements, la productivitat, etcètera, de les explotacions, amb les quals també es faria un informe personalitzat que podria ajudar a la millora de la productivitat. 

També contribuirà a assegurar el relleu la creació d’una borsa de joves ramaders amb formació que puguin donar suport puntual a les explotacions, sigui per indisposició del titular o perquè pugui gaudir de vacances. En aquest sentit, el ministre ha assenyalat que una de les dificultats per aconseguir el relleu generacional és justament que els nous ramaders volen tenir disponibilitat de temps personal i de vacances.
 

Diversificació
El ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia també treballa amb d’altres projectes amb l’objectiu de diversificar econòmicament aquest sector primari. Un dels projectes que més es va treballar i dels que més es va parlar volia introduir el cultiu del cànnabis per a usos medicinals i cosmètics. Un treball que ara “es reprèn”, segons Casal, que ha defensat que “l’obligació” del ministeri és “analitzar totes les possibilitats” que en un futur puguin “millorar”.

Així, per exemple, el Govern vol “continuar potenciant la vinya d’Andorra” i busca aconseguir una denominació d’origen protegit (DOP) per als seus vins, alhora que treballa per potenciar la producció de qualitat controlada tant de mel com de trumfes.

Tot plegat també s’acompanyarà de més promoció dels productes agrícoles i artesans del país, tant a dins com a fora de les fronteres. En aquest punt, el departament d’Agricultura i Ramadera s’ha fixat la fita de donar a conèixer la producció andorrana al parisenc Salon International de l’Agriculture 2025, entre d’altres esdeveniments internacionals.
 

Agroturisme
Una altra via que ha d’ajudar a la diversificació del sector és la reglamentació de l’agroturisme. Casal ha avançat que ja es disposa d’un primer esborrany de reglament, que s’ha treballat conjuntament amb el ministeri de Turisme, i que confia que es pugui publicar a finals d’aquest mateix 2023 o a principis del 2024. El titular d’Agricultura i Ramaderia ha volgut remarcar que només podran optar a oferir serveis d’agroturisme les explotacions ramaderes que ja tenen registre i que cal diferenciar aquesta branca de la de turisme rural. Així mateix, ha destacat que no es considera explotació ramadera aquella que té alguns animals domèstics per al propi consum familiar, i el director del departament d’Agricultura i Ramaderia, Josep Maria Casals, ha afirmat que es treballarà per “definir molt bé” el tipus d’explotacions i els serveis que podran oferir per “evitar falsos establiments agroturístics”. 

En relació amb els conjunts d’animals que es poden tenir per a consum propi, el ministre ha avançat que es treballa en el reglament del padral amb l’objectiu de garantir la salut animal i que hi hagi el sanejament adequat per evitar malalties i contaminacions.
 

5 eixos estratègics
Tot plegat s’estructura en cinc eixos estratègics: potenciar una ramaderia més productiva; fomentar la producció i el consum de productes locals; una societat compromesa amb la protecció i el benestar dels animals domèstics; promoure la innovació, el desenvolupament d’activitats complementàries i la implantació de nous cultius; i la projecció internacional amb un departament adaptat als compromisos i reptes globals. I aquests inclouen fins a 32 línies estratègiques, amb les quals es vol donar resposta als diferents reptes que té marcats el Govern en aquestes àrees.