El sector comercial de la Seu d’Urgell ha de buscar camins per no veure’s fagocitat. L’especialització, el tracte al client, entre ells. És el contingut del curs sobre intel·ligència emocional que ofereixen al sector des de l’UBSU i l’Ajuntament. És una de les activitats que proposa l’associació de botiguers, explica el vicepresident, Tonet Marsino.

Comencem pel curs.
L’UBSU formem part de l’Agrupament de Botiguers de Catalunya (jo formo part de la junta directiva) i va sorgir així l’oportunitat d’oferir aquest curs sobre intel·ligència emocional aplicada al món comercial.  L’imparteix Alexandre de Jesús, de l’empresa Happy Circle. Nosaltres tenim un pressupost molt limitat, però juntament amb el tècnic municipal de comerç, Toni Alet, vam pensar en el pressupost de l’Ajuntament destinat a la formació.

Vostè, a banda, és ‘alumne’.
Sí, sí, correcte. Com a un membre més, jo estic dins del sector serveis, la perruqueria. És un curs que ha tingut bastant ressò, una trentena de persones van venir ja a la primera sessió i la setmana vinent farem la segona càpsula formativa. 

Intel·ligència emocional aplicada al comerç.
Que millor que potenciar aquests valors i poder donar als nostres comerciants unes eines per atendre i fidelitzar el client, que assoleixin una relació més profunda i més directa.

Una mancança?
Bé, la paraula faltar no la vull dir, no la vull aplicar. Prefereixo parlar de potenciar. Sí que penso que és això, que hem de potenciar, hem d’aprofitar aquests valors, com l’empatia.

Una eina perquè David s’enfronti a Goliat.
La professionalitat, l’empatia, el tracte del client, han de ser les eines que ens han de diferenciar, que trobi que les nostres botigues siguin un referent d’un producte de qualitat, però amb aquests valors afegits. La primera superfície que es va obrir, que va ser Mercadona, potser és la que va afeblir una miqueta el petit comerç.

I amb les noves?
A partir d’aquí pensem que ja és una competència entre ells. Personalment, penso que no tenim entre l’Alt Urgell i Andorra tan possible comprador per tanta superfície, per molt que hi afegeixis els turistes. Cert que pel tax free està baixant molta gent a comprar a la Seu des d’Andorra. Però ja dic, és una competència entre les superfícies i nosaltres ens hem de mantenir dintre de la nostra línia, fidels a unes bases i aprofitar una miqueta aquest flux de compradors o de possibles compradors, si podem. 

El cas és que entrin a la ciutat.
Pensem, o penso jo personalment, que el que s’ha fet molt malament és, a nivell urbanístic, on s’han situat aquestes superfícies. Si estiguessin més a prop o a dintre de la nostra ciutat, això sí que podria crear una zona de circulació de gent que es pot aprofitar i que el petit comerç també se’n podria veure beneficiat.

Res a fer?
No es pot revertir, és clar, però sí mirar d’aprofitar-ho, jo penso que seria interessant que es pogués fer una campanya bona, que pogués ser una manera de treballar conjunta, ja que hem de conviure amb ells. Seria interessant que hi pogués haver una sinergia. 

Campanya conjunta amb els grans ‘súpers’?
Jo no sé si conjunta o no, però al final si es fa una campanya, per exemple,  per Nadal, doncs que la gent vegi que es pot conviure amb la mitjana superfície i el petit comerç. I una bona campanya publicitària nadalenca a l’Alt Urgell, o a la Seu d’Urgell, és aprofitable per a tots.

El paper de l’Ajuntament?
Sí que ens agradaria que es destinessin més recursos econòmics al petit comerç. Ens ajuden també una miqueta les publicitats a les xarxes, a l’Instagram de l’Ajuntament ens publiciten les botigues, però hi ha molt a millorar en aquest aspecte. A banda, apuntaria també que els protocols no ens ajuden gens. No ens ajuden gens perquè és un problema que crec que està a l’ordre del dia. Hem de portar els mateixos protocols, petits negocis, que les grans empreses.

Burocràcia, normatives. 
Tot això fa que, a nivell logístic, sigui molta feina. I moltes vegades es fa molt feixuc per al petit botiguer o petit empresari.

Qüestions com rentar la cara als carrers cèntrics?
Portem molt temps insistint que hi hagi una imatge que sigui realment atractiva del carrer Major i el centre històric. Que el comerç del nucli antic sigui més visible i amb certa modernitat. Canonges també és un carrer que podria ser... S’està intentant potenciar molt, molt, però li falten encara molts aspectes a  millorar perquè realment sigui una zona destinada als artistes i a l’àmbit de l’oci, per exemple, que estaria molt bé.

Els preus de lloguer de locals és un problema?
Desconec com estan exactament, però crec que, per sort, els locals no s’han encarit tant com pot ser un pis. Diria que hi continua havent molta oferta de locals, per desgràcia més aviat, perquè continuen tancant.

L’UBSU promou campanyes al llarg de tot l’any, des de Carnestoltes fins a Reis, amb la Fada del Quer. Bon retorn?
Fem un esforç perquè la gent vegi que el petit comerç està present, que estem fent moltes coses. Relacionant-ho amb el curs de què parlàvem, es tracta sobretot de despertar emocions i que vegin que estem presents i que estem fent coses. Que el petit comerç estem aquí.