El cònsol major de Canillo, Jordi Alcobé, està decidit a impulsar un parc natural “a la part solana” de la parròquia. Es tracta d’una idea que ja va expressar en forma de repte per al proper mandat l’anterior cònsol major, Francesc Camp. Alcobé remarca que és “un projecte propi” amb un parc natural que es doti d’unes regles de funcionament que no limitin l’ús ramader ni altres usos o activitats tradicionals que s’han fet sempre a la muntanya, però que alhora “permetin valoritzar-la i protegir-la i conservar-la”.
En relació amb això, el cònsol major assenyala que un dels reptes que té Canillo “és fer una gestió forestal que sigui eficaç perquè tenim boscos malalts per no tractar-se com es feien els nostres avantpassats, anant a buscar llenya”. Són boscos molt densos i quan hi ha molta densitat, assegura, són més propicis a partir malalties. Per això vol impulsar la preservació d’aquests boscos de manera que estiguin sans i que siguin practicables per fer activitats d’excursionisme i ramaderes, insisteix Alcobé. Aquest és alhora el repte i l’oportunitat per “no haver de lamentar-nos d’alguna desgràcia sobre el mèdi o sobre aquests boscos”. I té clara la cepta perquè això no passi: tractar-los, netejar i cuidar.
Canvi climàtic
Preguntat sobre l’adaptació de la parròquia al canvi climàtic, Alcobé considera que el canvi climàtic és alhora “amenaça i oportunitat”. I ho és “perquè sense el canvi climàtic no ens plantejaríem fer mesures per regular el creixement del país o del territori com ara ho estem fent”. També creu que té “un clar potencial d’atractiu turístic a l’estiu” en ser Andorra un territori d’alta muntanya amb “un clima més fresc”. El motiu? Segons el cònsol major, pot compensar parcialment el que es pugui perdre durant els mesos d’hivern per la manca de precipitacions o per l’increment de les temperatures que ens limitin l’activitat de la neu.