L’estiu meteorològic ja ha acabat (no així l’astronòmic, que ho farà el dia 21) i és hora de fer balanç. Pel que fa a l’agost, no hi ha consens, per poc, entre els dos resums publicats ahir. Si bé Andorra Recerca+Innovació (AR+I) assegura que l’agost ha estat el més càlid des del 1950, només unes dècimes per sobre de l’agost del 2023, Acció Climàtica Andorra (amb dades del Servei Meteorològic Nacional), situa l’agost d’enguany com el segon més càlid des del 1950, just darrere del de 2023.

Continuant amb el resum d’Acció Climàtica, apunta que la temperatura mitjana de l’agost ha estat de 21,5ºC, amb una anomalia positiva de 2,3ºC, i una precipitació acumulada de 106,1 mm. 

L’inici del mes va coincidir amb el final de l’onada de calor del juliol, i entre els dies 5 i 12 es va registrar una llarga ratxa càlida, amb el dissabte dia 10 com el dia més càlid del mes (35,5ºC al Roc de Sant Pere, una temperatura +6ºC superior a la normal). Així, la temperatura ha estat per sobre del normal tant en màximes com en mínimes gairebé tots els dies del mes, amb un registre de 28 dies d’estiu (dies en què la temperatura ha superat els 25ºC), fet que només havia passat el 2012 i el 2022.

Pel que fa a les precipitacions, segons Acció Climàtica, l’agost ha estat plujós a la vall central i al nord, mentre que a la resta del país ha estat a prop o lleugerament per sobre del normal. Els episodis més destacats van ser el dia 2, amb una forta pedregada de tarda que va acumular 56,2 mm a la central de FEDA i 53 mm a la Comella, i el dia 23, amb una tempesta localitzada al nord que va deixar 51,2 mm a les Salines i 40,6 mm a Sorteny.

Tornant al balanç de l’AR+I, explica que la temperatura màxima mitjana ha estat de 28,5ºC a l’agost i la mínima mitjana de 14,6ºC a la central de FEDA, amb una mitjana de 21,6ºC. També recorda que el tercer agost més càlid va ser el de 1994, amb una temperatura mitjana de 28,9ºC. Tenint en compte el període de referència 1981-2010, aquest agost ha estat gairebé 3ºC per sobre la mitjana climàtica. 

Aquesta anomalia de temperatura s’ha concentrat en dos períodes càlids de principis de mes fins al dia 12. Les temperatures màximes i mínimes diàries van ser força altes, sobretot el període entre el 6 i el 12, on les mínimes no van baixar dels 15ºC, donant encara una sensació de calor més agreujada, ja que les màximes també superaven els 30ºC a la central de FEDA.

A partir del dia 13 hi va haver-hi un canvi de temps destacat en què les temperatures van caure i les mínimes es van normalitzar, fins i tot inferiors a la mitjana climàtica per l’època de l’any. El següent període càlid del mes ha estat a partir del dia 16, on les temperatures van anar remuntant però sense superar els 30ºC de temperatura màxima.

Pel que fa a la precipitació, segons l’AR+I, a l’agost s’han acumulat més de 100mm a FEDA. Destaca l’episodi del dia 2, quan es van acumular la meitat de precipitació del mes amb més de 56 mm. Altres estacions van registrar precipitacions destacades com Engolasters amb 42 mm i Bony de les Neres amb 31 mm, on 18.6 mm en es van acumular en 30 minuts. Per últim, destacar l’episodi del dia 23, amb més de 20 mm a FEDA.

Tres onades de calor
Quant al conjunt de l’estiu a grans trets ha estat càlid i normal en precipitacions, segons l’AR+I. Així, la temperatura mitjana ha estat de 20ºC, molt similar a l’any passat, i s’han acumulat fins a 260 mm de pluges entre juny i agost. Tot i això, el principal índex climàtic per a la temperatura màxima diària, ha anat a la baixa en comparació a altres anys, però s’han registrat 62 dies amb temperatures diàries per sobre els 25ºC a l’estació central de FEDA. A més, aquest estiu hi ha hagut tres onades de calor. La primera va durar tres dies, del 18 al 20 de juliol; la segona i més intensa de l’any, del 23 de juliol al 2 d’agost, amb onze dies, i la darrera, del 5 al 12 d’agost, amb vuit dies.